2023-11-22 208 瀏覽
朋友說好帶我去一間No.1 of 亞洲五十大餐廳 & No.15 of 世界五十大餐廳慶祝生日, 就是這一家門面新派有氣派, 以綠金色色調為主的Niras, 已經感覺好有泰國feel, 最特別嘅係餐廳採用泰國食材, 從豐富性和多樣性的構思去烹調食物, 而所有食材均來自當地農民和漁業, 展示了泰國豐富多彩的遺產和具有數百年曆史的烹飪文化餐廳的主角精髓就是主廚 Ton, 他是由細到大學廚, 他更將食譜改良, 採用泰國食材+現代法國-歐洲技術烹製出創意精緻的品嚐菜單, 來自世界各地的精心挑選的葡萄酒單最後我哋二人都order咗6-Course Signature Menu $1480 + Wine Pairing及4-Course Delighted Tasting Menu $1080 + Signature Grilled Lobster by Chef Ton $680AMUSE-BOUCHE開胃小菜包括有煙燻油甘魚刺身, 帶子柚子泰式沙律撻, 粟米蛋黃撻等, 想不到食油甘魚刺身, 都可以有泰式嘅風味, 配搭酸辣味道也挺開胃的!OYSTER 牡蠣混合了泰國川椒, 北方香料等將蠔煮熟咗,

OYSTER 牡蠣混合了泰國川椒, 北方香料
等將蠔煮熟咗, 因此味道有d辣, 但係旁邊有些配料可以可以中和其辣味, 而牡蠣肉厚鮮甜, 一啖放進口裏挺滿足的!

CRAB 蟹肉炒飯好特別, 有香菇及蟹肉
及三種醬汁選擇, 膏蟹的蟹膏加椰菜花製作成的膏蟹醬, 中間是黑橄欖醬, 最開邊橙色點是自家製辣椒醬, 一個炒飯已經可以有三種醬汁拌隨, 唔怕食到悶, 我最鍾意膏蟹醬, 好似食緊啖啖真蟹膏咁

招牌燒龍蝦, 配以的飯好似意大利粉效果, 廚師推薦可以將青檸汁滴落啲飯, 將啲飯同所有配料Mix埋一齊食, 推薦食咗蝦肉先食飯, 可以食出其鮮味!

主菜的鴨肉有三件, 服務員加上鴨汁, 而醬汁係有少少香辣, 鴨肉肉質鮮美, 瘦肉率高, 肥肉比例低, 啱晒走肥膏嘅我!

然後就來一份洛神花雪葩,裏面有士多啤梨肉粒及啫喱, 可以消除口腔中的油膩感

吃泰國菜一定要吃當地當造的芒果製造出來的雪糕, 新鮮芒果+雪糕+綠豆cream +椰子奶, 甜度適中! 還有蒸糯米糕, 紅火龍果及番石榴新鮮水果, 食埋飯後果都覺得好滿足!