2018-02-14
情人節前夕,明知聽日食西餐,今晚就決定揀個泰式野食下。咁岩今日係長沙灣行街,見到呢間店好似裝修幾新,感覺幾好就行左入去。兩個人叫左一個飯,兩個小菜,一個甜品,一杯野飲。咖哩炒蜆 $98 + 辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯 $58 + 燒豬頸肉 $58 + 椰汁三色冰 $22 + 芒果糯米飯 $58 = $294 (免加一)。 員工反應好快,一入去就招呼我地,落單,上第一道菜,十分鐘內既事。第一道菜係燒豬頸肉,肥瘦岩岩好,仲好大碟,我見到佢有個$48既豬頸肉飯,可能個個少啲豬頸肉 。個醬唔係麥記超市個支hea你既甜酸醬,佢真係自己調味,有落新鮮香料,十分有驚喜😋杯野食呢個時候到左,用黎襯個豬頸肉都不錯。佢個三色唔係平時食個隻三色,我特登影左比大家睇,除左綠色條,仲有紅色同黃色粒粒,佢地入面係有餡架! 留返啲驚喜比你,自己試下係咩餡啦 😂 (係好食架!)第二道菜上炒飯,其實本身我諗住我唔會食個飯,因為我係唔食蝦膏,但係食落又唔係平時炒菜個飯味,唔食蝦膏既人都可以一試! 好惹味,又夠料。第三道就係咖啡炒蜆,完全唔辣,係行椰香路線。粒蜆比想像中大,個汁撈飯食一流 ❤。最後就係個個甜品啦!芒果少酸,唔係季
兩個人叫左一個飯,兩個小菜,一個甜品,一杯野飲。
最後就係個個甜品啦!芒果少酸,唔係季節?唔識。糯米飯同個汁都好好食,上個陣仲熱辣辣。
每道平均幾十蚊,大大碟,算抵食。我放工九點半先去食飯都見到不停有人入黎食飯 (我地食得慢,所以見到人地去走我地仲食緊😂)。可能早去仲要等位🤔。
下次經過會再介紹朋友食 😋