2019-04-28
泰越森仔放工又去食好野。今次去到銅鑼灣希慎附近的餐廳🍴去試一試開左唔係好耐既泰國野:泰越概念🤓佢位置十分方便,係地鐵🚇站過去唔駛5分鐘😂餐廳🍴位於3樓,果棟大廈猶如商業大廈般十分光鮮👍🏼而餐廳內部裝潢十分精美高尚。所有擺設亦新淨,富時尚感。坐近窗,仲可以睇到街景👍🏼👍🏼最重要係空間夠大,坐得舒服之餘,亦可安心同朋友傾計😻😻講回食物質素先。今次我地都幾肚餓,叫左3樣野食,1個甜品。1.鮮蝦冬蔭公湯e個冬蔭公,真係值回票價。因為大約110蚊左右,而入面有4隻鮮海蝦,仲有一隻虎蝦,份量十足到不得了。而冬蔭公調味亦幾好,又酸又辣👍🏼不過,個人覺得酸味較重和較感,如果能夠少d咸同酸,而加多少少辣就更加美味。而個湯既份量亦都好多,足足可以有4-5碗既份量😂😂所以最後我都飲唔晒。3人以上叫,會比較好🤓2.泰越炒金邊粉這個炒金邊粉不論賣相還是味道都好好!佢味道十分傳統,有花生🥜碎,有青檸,亦有4隻大蝦🍤。金邊粉加上醬汁,炒到粉橙色,入晒味。味道亦係酸酸甜甜,很是開胃的說😽😽😽而份量亦都係十足,足足有3-4碗既份量👍🏼3.生菜包泰式雞肉碎這個相對上較為失色,沒什麼特別。味道普通,泰式炒雞肉碎偏酸,滿有青
森仔放工又去食好野。
今次去到銅鑼灣希慎附近的餐廳🍴
去試一試開左唔係好耐既泰國野:泰越概念🤓
佢位置十分方便,係地鐵🚇站過去唔駛5分鐘😂
餐廳🍴位於3樓,果棟大廈猶如商業大廈般十分光鮮👍🏼
而餐廳內部裝潢十分精美高尚。
所有擺設亦新淨,富時尚感。
坐近窗,仲可以睇到街景👍🏼👍🏼
最重要係空間夠大,坐得舒服之餘,亦可安心同朋友傾計😻😻
講回食物質素先。
今次我地都幾肚餓,叫左3樣野食,1個甜品。
1.鮮蝦冬蔭公湯
e個冬蔭公,真係值回票價。
而冬蔭公調味亦幾好,又酸又辣👍🏼
3人以上叫,會比較好🤓
2.泰越炒金邊粉
這個炒金邊粉不論賣相還是味道都好好!
佢味道十分傳統,有花生🥜碎,有青檸,亦有4隻大蝦🍤。
金邊粉加上醬汁,炒到粉橙色,入晒味。
味道亦係酸酸甜甜,很是開胃的說😽😽😽
而份量亦都係十足,足足有3-4碗既份量👍🏼
3.生菜包泰式雞肉碎
這個相對上較為失色,沒什麼特別。
味道普通,泰式炒雞肉碎偏酸,滿有青檸味。
不過生菜🥬幾新鮮同放置得幾靚👍🏼
配合起上來食,味道還可以。
而份量也是一致既足料,可以包到12件左右😂😂
4.芒果糯米飯🍚
e個係森仔每次去泰國餐廳都必叫既甜品。
在這裡比較特別,糯米飯和椰漿係全熱。
食落口,滿有不同既感覺,較有口感。
而椰漿亦十分濃,配合起上來也不錯。
唯芒果相對較少,得5舊。
不過舊舊都好甜,好好味👍🏼👍🏼
還算可以😻
整體來說,泰越概念係一間唔錯既餐廳🍴
食物環境服務都好好。
現在最正係經Openrice bk枱仲有8折優惠,算幾抵食😂