2024-08-30 301 瀏覽
夏日熱辣辣又係時候食泰國嘢,今次都係去啲近市區嘅,去九龍灣淘大商場嘅外圍有一間泰cool,之前有食過佢哋彌敦道嘅分店,知道佢哋搬咗去九龍灣一段時間所以就去食返呢間。呢間近佐敦谷遊泳池多啲,所以搭地鐵嘅話經牛頭角下邨出口過去會近好多,去到餐廳門口見到有分兩個部分有室內同室外,適合晒鍾意坐出面或者坐入邊嘅朋友仔。一入到去見到位置都好闊落,首先係有貓店長嘅王位,見到兩隻貓仔都喺度休息緊,之後就安排我哋入座,有大枱適合十幾人一齊食,亦都有四人大枱,好似鳥籠咁樣包住自己,餐廳中間嘅裝飾仲有一隻馬騮。餐廳有播廣東話歌之餘,亦都有電視播放足球賽事。見到多人枱嗌咗個好高嘅啤酒桶,最明好適合大班嘅聚會。同朋友分別叫咗泰式生蝦刺身,小食拼盤,主菜就叫咗個香芒蟹肉炒飯,鹹魚芥蘭炒豬頸肉,飲品就叫咗椰子冰同咸檸七。 說是遲那時快,飲品已經上咗喇,咸檸七朋友話酸味好足夠,飲完之後就更加有胃口食嘢。椰子冰就好驚喜,唔會有化學味,飲落去係微微椰子嘅原味,唔會越飲越口渴,而且份量亦都好足夠,去到食完飯都仲有,而且沙冰打得好夠勻,所以唔會話咬到有一舊舊嘅冰。前菜都開始送到喇首先係泰式生蝦刺身,店員好貼心咁樣喺蝦同冰中間

前菜都開始送到喇首先係泰式生蝦刺身,店員好貼心咁樣喺蝦同冰中間包一層保鮮紙,令到冰溶雪嘅時候都唔會污染到生蝦。 蝦肉好爽口彈牙,就咁食就會冇乜味,所以就可以點佢配嘅醬汁,醬汁有蒜蓉辣椒等等,點完醬汁再食,會令蝦嘅味道多咗層次,而且都好開胃唔會話辣到係咁飲水,反而係好清新嘅。
之後係小食拼盤佢有蝦餅,雞翼,春卷同鯪魚餅,全部都係熱辣辣上枱,用筷子夾炸蟹肉嘅時候,仲會可以聽到炸皮清脆嘅聲音,如果覺得食炸嘢會油膩嘅話都可以點去中間嘅醬汁中和番。 值得一讚嘅係蝦餅亦都係非常之彈牙,同鯪魚餅一樣唔會話食到好粉,雞翼亦都係恰到好處唔會話整到過熟,春卷入面亦都有粉絲所以喺脆口嘅口感入面,都帶有少少嘅軟糯。
炒飯都已經到啦,香氣撲面而來。見到蛋之外,亦都有粟米青豆蘿蔔,面頭仲鋪滿蟹肉。食落去蟹肉冇腥味,而蛋亦都好夠嫩滑炒飯,亦都炒到粒粒分明,食落去會有幾重嘅口感。鹹嘅口感再加上芒果嘅甜,令你到在添上層次。
我最鍾意係佢嘅豬頸肉炒菜,雖然係有鹹魚,但係唔會話令到成碟菜都變到好鹹,面頭嘅炸蒜令到食菜嘅時候,亦都可以增添脆口嘅感覺,豬頸肉亦都唔會話太肥,面層亦都燒到有焦香嘅感覺,菜煮得啱啱好,唔會話過腍同過硬,而且都去保留到菜青翠嘅顏色。
整體嚟講所有食物嘅份量都好足夠,所以我哋都飽到食唔到,本身甜品想食芒果糯米飯,唯有下次再過嚟食。
2024-08-22