2018-06-22 294 瀏覽
天氣咁熱想食d開胃d既野就揀左尼間泰國野試下! 尼間餐廳係cwb既國貿中心非常就腳一坐底就見到個menu 寫住泰東北必食推介就覺得好神奇原來泰菜都分地區 所以我地都叫幾樣試下有咩特別首先尼個泰式燉花膠非常足料花膠大塊到要侍應用鉸剪剪開先分到 冇諗過竟然係泰國餐廳食到咁高質既花膠! 尼個牛肋骨鍋聽侍應話個湯底係東北版既冬陰公 酸酸地帶少少辣 而且冇平時既冬陰公咁辣 清清地幾好食 同樣非常足料 牛肋骨夠晒淋! 尼個蝦一黎到我地都哇左聲 好大隻!!! 個汁應該係泰式咖哩醬 好惹味 配埋個米通好好食!隻蝦有2/3隻碟咁大仲長過隻匙羹 而且好厚肉 要用刀叉先搞得掂 🔪芒果糯米飯就食得多 榴槤糯米飯真係第一次試 但估吾到原本榴槤同椰汁咁夾! 雖然吾係好大碗但榴槤分量真係好多 多到有個frd問係咪真係有糯米飯係入面😂 鍾意食榴槤既一定要試下!👍總括黎講尼間東北泰菜真係幾好食 而且料好足 同平時食開既泰國野吾同 所以都幾有驚喜!

泰式燉花膠

泰東北風味牛肋骨和味鍋