2017-12-13 3609 瀏覽
在香港吃泰國菜,最出名的,大多數在九龍城,不過友人推介這裡,所以專程過來試試。我已經很久沒有去西貢,差點連小巴站,搬咗都唔知,不過去到西貢就記返起,這裡多年前是西沙灣酒店,現在已經成了豪宅,而近海灘的位置,已經變成了三間食肆,而泰道就在中間位置。店內分開露天和室內,室內有兩層,以藍色為主,設有卡位和大圓枱,我們最後選擇了室外,因為室外都很光猛,仲有海風,感覺似在泰國。泰式燒雞半只$168,落單時,侍應提醒要等大約廿五分鐘,原來係生燒的,上枱時,已經嗅到好香的燒烤味,雞皮帶少少焦,吃落好香脆,而雞肉好嫩滑,味道一流,真係有少少後悔,為何不點一只雞,下次一定要點全只吃過夠😋😋😋鹽燒鰂魚$188,鰂魚外面全是鹽,不過魚肉一點不會過鹹,反而好鮮甜,而且帶點香茅味,因為魚肚放了很多香草在內裡。粉絲蟹煲$428,這個上枱時,聞到一股香味,一只很大的肉蟹,連蟹鉗都很大只,而肉質好爽甜,係好新生猛的蟹,才會咁好味👍👍👍,其實我唔係太喜歡食蟹,因為蟹肉少,不過今次我破例食咗幾件,而我最欣賞係粉絲,因為廚師用少許肉碎、辣椒、胡椒起鑊,而粉絲吸收了蟹的鮮味,簡直變成了主角,今次吃的粉絲和其他食肆採用的不同,

鹽燒鰂魚

粉絲蟹煲$428,這個上枱時,聞到一股香味,一只很大的肉蟹,連蟹鉗都很大只,而肉質好爽甜,係好新生猛的蟹,才會咁好味👍👍👍,其實我唔係太喜歡食蟹,因為蟹肉少,不過今次我破例食咗幾件,而我最欣賞係粉絲,因為廚師用少許肉碎、辣椒、胡椒起鑊,而粉絲吸收了蟹的鮮味,簡直變成了主角,今次吃的粉絲和其他食肆採用的不同,質地比較有嚼勁,非常好味,我推介這個😋😋😋😋😋
粉絲蟹煲

椰青$58,好清甜,吃完泰國食物,可以清熱氣。
椰青

Mango frozing $58,飲落芒果味道唔算濃,好似有香料在內,後來聽侍應解釋,原來調酒員加了些香茅在芒果肉內打碎,所以味道咁特別。
Mango frozing

芒果糯米飯$68,糯米飯比較淋身,似飯團多些,芒果又熟又香,將飯加落芒果、椰漿一起,好好味。
芒果糯米飯

侍應交談中,原來最旺的日子在週末和週日,如果下次再來,我都要訂位先,因為今晚是平日,所以比較空閒。
鹽燒鰂魚
椰青