2020-01-30
話說嗰日咁啱大家放工,諗住不如搵間泰國野「大開殺戒」,根據朋友既推介就嚟咗灣仔w square既新泰東南亞餐廳。室內裝修低調充滿心思,泰式風味嘅裝修加上奢華嘅吊燈同枱燈,令我恍如置身於泰國燭光晚餐嘅感覺。新泰嘅菜式選擇非常多,包括湯,燒烤,小食,刺身,咖哩,菜,炒飯麵,甜品等,適合「花心」既我😎。- 生蝦刺身第一道菜當然係要開一開胃,生蝦刺身就最適合,新鮮嘅生蝦肉配合惹味嘅辣椒同酸酸甜甜嘅醬汁,好似係你味蕾上投下左一粒震撼彈咁,食完差啲將自己條脷吞埋個肚。- 泰式串燒第二道菜係泰式串燒,一共有牛豬雞三種肉,配上濃濃嘅沙嗲醬,味道非常惹味,肉質鬆軟有咬口,串燒黎講係上上之選。- 飛天通菜第三度菜係飛天通菜,話說我去泰國餐廳有一個習慣,就係次次都會叫飛天通菜,個人認為飛天通菜好食代表嗰間餐廳有一定水準,好彩新泰都冇令我失望,通菜新鮮爽口有鑊氣,香辣適中,絕對係我試過top 3嘅飛天通菜。- 泰式蝦炒金邊粉終於到第一道主菜,金邊粉賣相驚豔,用蛋絲包住成個金邊粉,營造一種好細緻嘅感覺。金邊粉食落唔油膩,好少可以將金邊粉炒到咁清爽,酸酸甜甜非常開胃,加上新鮮蝦令人食指大動,好快就俾我哋一掃而空。
- 生蝦刺身
- 泰式串燒
- 飛天通菜
- 泰式蝦炒金邊粉
- 麵包焗咖喱軟殼蟹
香濃嘅咖哩加上輕輕炸過嘅軟殻蟹,味道出乎意料地夾,麵包加咖哩軟殻蟹可謂口感十足,份量唔細,建議多d人先喊黎食。
- 砵酒羊架
羊味極濃但唔會覺得有騷味,同埋肉質極度鮮嫩,簡直係最大嘅黑馬!
- 芒果沙冰
沙冰打得非常細滑,配合新鮮嘅芒果肉炮製而成嘅芒果沙冰,味道非常香甜,令到呢餐泰國菜有一個完美嘅點綴。
從此之後,大家問我灣仔有冇咩好食既餐廳,新泰將會係我嘅首選!