2020-07-08
好耐無去太和食好西,今晚約埋個friend黎搵下泰國野食,兜左個圈,見哩間新開既泰國餐廳人多多好熱鬧,一於同朋友走入去睇下有無位先,服務員為我們安排到位置坐下,我地打開meau 一睇,食物款式選擇都好多,朋友睇完再睇,想食既野都好多,我地商議後決定叫香芒蟹肉炒飯、泰式海鮮炒粉絲、小食拼盤,飲品方面,我叫左我至愛的龍眼冰,朋友就飲荔枝沙冰。食物係朋友去完洗手間出黎就一一送到上枱,賣相非常吸引,我地首先食香噴噴既海鮮炒粉絲,粉絲爽口彈身,當中有好多八爪魚仔,仲有青口、蝦仁、蛋、配菜,份量好大碟,我地兩個食完巳有七成飽了,飲口龍眼冰,好甜,好多龍眼係杯裡面,而朋友果杯沙冰就係將荔枝打成蓉製作,朋友話好有荔枝味。跟住朋友就將香芒蟹肉炒飯的半邊芒果起肉,撈埋碟內閃爍的糖漿,意想不到味道非常特別,唔係好甜又唔會食到好膩,配合得宜,小食拼盤中以肉丸同魚餅最好味,無雪既味道,擺凍左都仲香脆可口。整體黎講食物都好有自己既特色,食到泰國獨有的味道係當中,得閒會再同朋友黎食下其它野食。