2018-08-11 112 瀏覽
有次食泰國菜,朋友話沙田都有間好好食個喎,沙田出名冇嘢食,竟然有好野食?佢講到咁我梗係要去試吓。呢間離沙田圍站唔係太遠既店鋪,其實都幾易去,店舖所處嘅位置人流較少,原本以為鋪頭入邊應該都唔太多人,點知一去到坐滿晒人了,我哋仲要係平日去食嘅晚飯,咁多人應該質素有返咁上下。首先要咗個頭盤:青木瓜沙律上菜嘅時候覺得賣相唔太吸引,但係大大碟咁。點知食落覺得非常特別,同出邊啲青木瓜沙律有一樣唔同,食到有啲脆脆嘅口感又有啲椰香味,原來佢加咗烤過嘅椰子絲,加上青木瓜同蘿蔔絲嘅清新味道,同腰果特有嘅香味,呢個係一流嘅夏天開胃菜。又一次,出街食嘢梗係要食菜,叫咗個馬拉盞炒通菜分量都係大大碟,馬拉盞用料十足但又唔會太咸,菜唔會話炒得太耐太淋,保留咗菜嘅清爽口感,惹味生菜包成棵生菜上,睇相都見到佢好新鮮。生菜包最重要嘅當然係肉碎,肉碎入邊瘦肉肥肉比例岩岩好,仲有加入葱頭,加上青檸味道酸酸地咁,解左肉嘅油膩感。食多多都唔夠飯方面,今次叫咗個非常新奇嘅組合,椰子焗海鮮飯。椰子入邊嘅耶子水倒咗出嚟,再填入海鮮飯,面頭淋左耶漿同芝士再焗。海鮮飯嘅味道甜甜地,甜既飯原來幾好食。面頭既耶漿帶比我最大嘅驚喜,因為甜甜地好

首先要咗個頭盤:青木瓜沙律

上菜嘅時候覺得賣相唔太吸引,但係大大碟咁。

又一次,出街食嘢梗係要食菜,叫咗個馬拉盞炒通菜

生菜包

飯方面,今次叫咗個非常新奇嘅組合,椰子焗海鮮飯。

椰子入邊嘅耶子水倒咗出嚟,再填入海鮮飯,面頭淋左耶漿同芝士再焗。海鮮飯嘅味道甜甜地,甜既飯原來幾好食。面頭既耶漿帶比我最大嘅驚喜,因為甜甜地好creamy ,雖然椰漿係肥但我全部食晒。

野飲叫左杯泰公主

天氣實在太熱,所以想飲啲酸酸甜甜嘅嘢。雖然佢係粉紅色,但一飲有好香嘅香蕉味,入邊仲有好多一粒粒嘅果肉說,證明真係生果打出嚟既沙冰。

成餐飯好滿足因爲都好好食,雖然餐廳坐滿人但我地幾個都覺得坐得舒服傾到計,可以再黎食