2017-12-17
今日同朋友喺黃大仙附近搵嘢食,見到有間泰國菜外面裝修幾有特色,於是入去試吓。入邊裝修都幾有特色,有一個酒櫃,同一個project喺度播演唱會。我哋坐低左叫咗個set A二至三人餐,入邊有肉碎生菜包豬肉,燒豬頸肉,泰式炒飛天通菜,蝦醬炒飯,明火例湯。過咗一陣,明火例湯首先送上,佢用一大個碗裝住啲湯送上,入邊材料主要有白菜同南北杏。跟住泰式炒飛天通菜亦都送上,通菜上邊有少少辣椒,啲通菜食落有少少辣,味道唔錯。跟住係肉碎生菜包豬肉,肉碎同生菜放喺同一個碗度送上,一碗大概有6片生菜。啲肉幾入味,啲生菜都幾新鮮,味道幾正宗。之後燒豬頸肉亦都送上,上面有朵花做伴碟,豬頸肉份量唔少,豬頸肉燒得啱啱好,咬落去有啲肉汁係入邊。最後係蝦醬炒飯,炒飯上邊有隻炒蛋同埋豬肉鬆,加上隔離有腰果,可以撈埋啲飯一齊食,啲飯蝦醬味都幾重,加埋腰果同蛋個組合味道唔錯。