2017-09-14
太子區比我的印象是平,靚,正。逛街購物選擇多,搵食容易又抵食。去完花墟買花,心情特別靚。在附近見到一間泰國菜館,順道食個晚飯才回家吧!反正泰菜近來少吃。椰汁沙冰和蜜桃沙冰椰汁夠香濃,蜜桃夠清甜。冰凍透心涼。泰法式焗蠔自家秘製泰式醬汁,法式焗釀風格,泰法共融。蠔隻肥美充滿蠔膏,食到嘴䑛䑛。辣椒膏炒泰國椰菜苗勁有鑊氣,椰菜苗炒得軟硬適中,絶無苦澀味道,辣椒膏調配份量好,不鹹不辣。明爐烏頭魚泰菜的表表者怎可以不吃呢!湯汁是整個餸的靈魂,有大量蔬菜餚製,當中還有酸梅,酸橋頭,怪不得酸酸甜甜不嗆喉,勁惹味。最喎心係另上了一碗湯汁,邊煮邊加另魚肉滲入精華,滋味,正呀!椰青海鮮焗飯原個椰青焗飯我都係第一次食,多了一份椰子清香,食落冇咁膩。海鮮有青口,魷魚和蟹條,還加入了提子乾,粟米粒,青豆和腰果,有嚼口。有咁多美食計算起來平均每人消費二百多元,性價比高。服務殷勤好客。驚喜!
椰汁沙冰和蜜桃沙冰
椰汁夠香濃,蜜桃夠清甜。冰凍透心涼。
椰子沙冰
蜜桃沙冰