2017-04-25 616 瀏覽
朋友大讚灣仔藍屋附近的Samsen, 他們的泰式船麵kuai tiao ruea (ก๋วยเตี๋ยวเรือ)好地道, 搞到我唔執輸都要試Wagyu Beef Boat Noodle - $128和牛船麵 - 呢個咁高貴的配搭, 當然在泰國應該無咩可能發生不過船麵的靈魂不在於配料有多特別, 而是在於湯底的味道與濃度, 船麵深褐色的湯底與平日魚蛋麵的清湯有所不同, 其實是用了牛肉湯 、黑醬油、香料、豬血 / 牛血而成的, 雖然加了"血"進湯內, 不過就吃不出有血腥的味道船麵用上幼河粉, 除了和牛外, 還有牛腩、牛丸、炸豬皮&切碎通菜, 的確係令我回想在泰國街頭吃船麵的時光Crispy Fish Skins - $18平時食泰式湯粉都只係試過配炸豬皮, 今日先知原來有炸魚皮, 但就較薄身, 好似食緊薯片咁Green Mango Salad w/ Tiger Prawns, Crispy Shallots - $108爽脆的青芒果, 配上虎蝦, 花生, 香料, 有10個辣, 每食一啖都要飲一啖水, 但又會keep住想繼續食Thai Mango & Sticky Rice - $58糯米飯剛剛煮好

Wagyu Beef Boat Noodle - $128

Wagyu Beef Boat Noodle

Crispy Fish Skins - $18

Crispy Fish Skins

糯米飯剛剛煮好(仲熱既), 芒果唔夠甜, 可能太熱, 整體感覺一般
Thai Mango & Sticky Rice
Pink Thai Lime Soda - $40

其實係普通的Lime Soda, 不過加了粉紅色的Syrup, 雖然加了Syrup, 但青檸味仍然好夠, 而且顏色好靚, 係細杯咗啲
Pink Thai Lime Soda
20 分鐘 (堂食)
Wagyu Beef Boat Noodle
Pink Thai Lime Soda