2015-03-19 2358 瀏覽
每年迎接回港探親的好姐妹, 例必要找一間沒有限時的食肆, 地點定了在旺角, 打了好几家他要6時半入位, 8時交枱, 真係好掃興, 幸好朋友p找到新世紀的王家沙, 沒有限時. 地方也夠濶落, 枱與枱之間隔的也開, 沒有背貼背的壓逼感. 我地5個女仔呢一餐都算食得几清淡, 叫左皮蛋豆腐, 糖醋骨, 清炒小白菜, 賽傍蟹, 上海粗炒, 小籠包, 豆沙鍋餅皮蛋豆腐, 都係用左百福豆腐, 好滑但冇豆味, 醬油太濃, 但遇到隻靚皮蛋, 合格啦!糖醋骨是其中一味我很喜歡的上海菜, 醋味濃郁不嗆鼻, 但肉質較鞋.清炒白菜, 正常好味!賽傍蟹拌醋是我的大愛, 因為我喜歡醋嘛! 這裡的蛋白也煮得剛剛好, 不會煮竹得過火而太實, 但也不過稀. 上海粗炒一般都很油很油, 這裡的也油但不是很油, 不錯哦! 小籠包算是皮薄多湯, 熱辣辣入口尚算滋味, 可惜皮有點硬.豆沙鍋餅, 略嫌豆沙蓉少了點, 有點到喉唔到肺的感覺, 而餅皮煎炸得香脆.

地方也夠濶落, 枱與枱之間隔的也開, 沒有背貼背的壓逼感.

沙鍋餅

皮蛋豆腐
糖醋骨
清炒白菜, 正常好味!
清炒小白菜
賽傍蟹
上海粗炒一般都很油很油, 這裡的也油但不是很油, 不錯哦!
上海粗炒
小籠包算是皮薄多湯, 熱辣辣入口尚算滋味, 可惜皮有點硬.
小籠包
2014-12-11