2018-02-28
在香港食中菜不難, 但要食到有誠意, 有質素的中菜就比較難了, 新年和朋友聚餐, 佢一力推薦D個圃公館, 所以D晚一於同佢去試下圃公館環境闊落, 坐得舒服, 枱同枱之間距離大, 令你同屋企人朋友傾計更能暢所欲言川味蝦球-$198蝦球非常的晶瑩剔透, 可見新鮮程度, 而且好彈牙, 一D都冇梅既感覺, 而配搭埋川式既辣味, 開胃之餘又好味洞庭香辣波士頓龍蝦2只-$596辣得超過引, 但又唔會辣到其他味咩都食唔到, 仲食到好有層次既辣味+最重要既龍蝦既鮮味, 龍蝦啖啖肉大滿足, 食得多上湯/芝士焗既, 一定要試D個, 包你有驚喜, 值得一提係廚師可以整碎個龍蝦殼整得好好, 肉不會爛之餘仲好易扲D肉出黎, 值得加分乾煸四季豆-$88四季豆走油走得唔錯, 令四季豆更香口之餘又唔會感覺油膩, 而且有唔少肉碎, 又不會過咸, 推黑椒牛仔骨-$168牛仔骨唔韌, 幾有牛味, 黑椒汁更加吊起左成個牛味更惹, 我覺得送飯送酒都係好正乾炒和牛河-$168平時食得多乾牛河, 今晚豪D, 食和牛河, 整體黎講個河粉炒得幾有鑊氣, 夠乾身, 唔會有種油淋淋既感覺, 而且加芝麻係面令成個炒河更香, 而重點既和牛肉質
川味蝦球-$198
洞庭香辣波士頓龍蝦2只-$596
辣得超過引, 但又唔會辣到其他味咩都食唔到, 仲食到好有層次既辣味+最重要既龍蝦既鮮味, 龍蝦啖啖肉大滿足, 食得多上湯/芝士焗既, 一定要試D個, 包你有驚喜, 值得一提係 廚師可以整碎個龍蝦殼整得好好, 肉不會爛之餘仲好易扲D肉出黎, 值得加分
乾煸四季豆-$88
黑椒牛仔骨-$168
乾炒和牛河-$168
平時食得多乾牛河, 今晚豪D, 食和牛河, 整體黎講個河粉炒得幾有鑊氣, 夠乾身, 唔會有種油淋淋既感覺, 而且加芝麻係面令成個炒河更香, 而重點既和牛肉質鮮嫩, 幾有牛味, 成碟野感覺好好
總括黎講, 食物幾高質素, 服務良好, 仲有比手套我地食龍蝦, 價錢有少少貴, 但食D個質素既食物又覺得抵返, 會再來食