2007-12-05
其實點解上來吃大食代? 都係因為kkk兄的推介, 既然來得東涌. 好奇望一望, 也好像幾對辦, 就試試這裡的海南雞. 三個人剩吃海南雞又唔夠的, 又要了個麵包兄推介的燒雞.海南雞半隻$100 + 雞飯$7: 8分, 見一個海南雞飯套餐應該不夠三個人分, 就要了半隻海南雞, 要$100, 以飲食廣場來說, 真的不便宜. 由於半隻雞係乜都無得包, 就另外加了碗飯. 先講碗雞飯, 係真的好正, 不太硬, 食落口傳來啖啖的雞油香, 剩係吃飯都得, 撈黑豉油吃又得. 雞肉本身也幾嫩滑, 不過好像唔係太入味.燒雞飯套餐$48: 6分, 份量真的比較細, 加上我們分吃, 感覺上係更加不夠分. 食落口係凍的, 個心也寒一寒, 凍凍的燒雞, 冰冰的感覺, 真的令人提不起勁. 但係碗雞飯實在係好出色, 力挽狂攔.雞飯係好有水準, 單來試個雞飯也可. 整體來講不便宜, 但要吃喜歡的食物, 有時也要付出的.