2019-03-10
海洋公園旁邊的萬豪酒店甫開業,除了大堂中央的特大魚缸是話題作外,附設的幾間餐廳,同是令人津津樂道。 老實講,換了是幾年前,出入一次海洋公園都幾奔波,但今時今日,地鐵通車後,出入至少節省了一個鐘。 從地鐵站天橋信步走到連接酒店扶手電梯,都只不過是5分鐘的腳程,超方便,香港的基建的確到位。 餐廳入口處,有大型糖果機,小朋友可以在家長陪同下~盡情食吧! 自助餐香港好多酒店都有,如何取捨呢?不如今次就由我來個重點介紹。 清蒸活龍蝦環顧香港Buffet,有活煮龍蝦的餐廳,真係一隻手數得晒,想不到Marina用上原隻鮮蹦活跳的龍蝦,蒸好後即時開邊,冒著蒸氣熱辣辣上碟,吸引度爆燈,食落爽甜彈牙,仲要係任食,單單龍蝦已回了一半位。 Seafood Station作為主題公園酒店,餐廳選用的,都是環保海鮮,所以成本會較高,但都值得支持。 中間的麵包蟹蟹膏勁爆,紅彤彤的極之誇人,好想拌落白粥,一定好甘甜。 而藍貝肉質嫩滑、翡翠螺及東風螺煙韌有嚼頭、阿拉斯加蟹腳甜美可口,加上花甲及海蝦,陣容比起好多酒店優勝。 刺身 有我喜歡的幼嫩帶子,
清蒸活龍蝦
Seafood Station
刺身
有我喜歡的幼嫩帶子,加上大大隻既赤蝦,與及北寄貝,仲有少見既深海池魚,又係一個回本位。
加埋吞拿魚、油甘魚、希靈魚及八爪魚,可以話係一個無敵組合。
壽司
大家可不要忽略旁邊的壽司位,因為所有什錦壽司及卷物,都是用上正宗日本珍珠米,而且刻意地將飯團壓得較細,好樣食材將飯團完全蓋上,真有心思。
Carving Station
西班牙乳豬
原隻上碟,可以話皮光肉滑形容,但豬皮並非中式芝麻皮,放涼了會變韌,反而皮下脂肪帶出的肉香更盛。
鴨肝漢堡
自助餐鴨肝一向都係放係多士上,但製作成漢堡包就真係第一次見,麵包本身鬆軟,吸收了鴨油好油香,軟綿綿的口感超正。
即煎美國和牛
每位基本可獲兩片,生熟程度悉隨專便,最誇張是除了幾款芥末外,更有四、五款海鹽選擇,感覺就像是去了一間扒房。
烤羊架、烤肉眼
相比之下,兩款肉就烤得太熟了,實在提不興趣。
另外,仲有烤春雞、香草鱈魚柳及忌廉焗薯仔。
湯
松茸菇螺頭燉瘦肉
火喉十足,原盅隔水清燉,食材的味道都跑到湯裡,芳香馥郁,甘甜生津,今晚前前後後飲了幾盅,真盡慶。
例湯中的中湯是清補涼湯,可能燉湯太出色了,飲了一碗就算。
至於西湯是甘荀湯,今晚飲到成肚水,點都要放棄少少野既。
熱葷
蒜片牛肉粒
用的都是一口和牛粒,有嚼口而富肉香,不錯。
XO醬貴妃蚌帶子
個人最喜歡的熱葷之一,尤其是貴妃蚌食極都有,實在超愛那種特別的爽勁,要挑剔的,就是XO醬未夠重手。
加上臘味炒芥蘭、薑蔥霸王雞、黃金蝦及燴牛面頰,全都是中式熱葷。
燒味
在大堂一角的燒味,原來是隱密星級菜色。
因為主掌燒味部的譚主管,曾獲米芝蓮一星榮譽,一道蜜汁叉燒,已經焦香有嚼口,蜜味甜香,高水準表現,加上燒鴨及豉油雞,簡單但吸引。
灼料吧
絕對要食「豪華版車仔麵」 ,麵底可以不理,因有配料才是主角,任食花膠、海參、大冬菇及長洲咖喱魚蛋,花膠仲要炆到起膠質,仲有乜野好講?未夠?得~加埋海參滿足了吧!魚蛋更是比起原版彈牙及入味,試問點可以錯過?
蝦子撈麵
又係必食點,麵底建議淥生少少,加添彈性,蝦子好香,份量少少仲好,留力食其他野。
沙律
聽聞酒店另行開闢種植區,自行種植香料供酒店使用,既環保又可自給自足,直得一讚。
而且沙律賣相好、種類多,有水牛芝士蕃茄沙律、大蝦牛油果沙律、羽衣甘藍車厘茄意粉沙律 、即製凱撒沙律、意式雜豆沙律、泰式廚師沙律及藜麥石榴發達芝士沙律,都清新健康。
Cold Cut
提供沙樂美腸、凍肉、煙三文魚、刁草三文魚及18個月parma ham。
飲品
酒店有時訂貨多了,又不想浪費,便會製作果汁,但供應量有限,是晚有Marina Beach(提子及橙汁) ,鮮甜可口,正。
Buffet 只有簡單的一杯熱飲,想好好享受的,大可加($118)便能任飲soft drink,而加($198) ,就有任添紅白酒啤酒及soft drink,至於($338),就可享用香檳,至於清酒平少少,只須$298。
甜品
想不到除了北角的新酒店遇見過,家陣Marina都有旋轉雪糕機。
基本上餐廳提供三大名牌出品,先是 I-Scream 的 Mango Sorbet及Chocolate。
再來是 Movenpick 的 Panna Cotta及Espresso Croquant。
壓軸是哈根大師 的 Cookies & Cream及Tiramisu Mochi。
甜品區最吸睛的,莫過於擺放於燈塔模型下的甜品陣,藍莓芝士蛋糕、朱古力紅桑子慕絲蛋糕、青檸撻、榛子泡芙、熱情果榛子慕絲蛋糕、 果仁糖牛奶朱古力慕絲蛋糕、焦糖白朱古力布甸、焦糖布甸、藍莓panna cotta 及 芒果布甸。
另一邊的甜品枱,特意設計讓小朋友可以自行選取甜品,又是一個窩心點。
有檸檬牛油蛋糕、抹茶蛋糕、栗子蛋糕、榛子熱情果慕絲蛋糕、朱古力布朗尼蛋糕、榛子牛奶朱古力慕絲蛋糕 及 Cupcake。
中式甜品中,竟然有薑汁湯丸,好鍾意薑汁糖水底好夠辛勁,好少地方夠膽咁重手。
加上麵包布甸、焗栗子蓉西米布甸及朱古力噴泉,陣容是說不出強勁。
P.S : 星期一至四 晚上6點半至十點 成人/ $638小童/ $428
星期五至日及公眾假期 成人/ $688 小童/ $448
但若果在飲食網站預訂可享七折優待, 算起來只不過 $550左右,單是食兩隻活龍蝦已經值回票價了。