2022-05-05 345 瀏覽
嚟到位於流浮山嘅神話屋,位置雖然有啲偏僻,而且仲落雨,因為想試呢間餐廳好耐,所以最後都堅持去食,好彩呢間餐廳冇令我失望泊好車就見到呢個咁醒目嘅外牆,雖然當日天氣唔係太好,但都無損我哋打卡的決心美中不足嘅係,門口職員聲稱冇收到我嘅預約,但因為我喺whatsapp有記錄,展示咗畀職員睇,職員表示可能漏咗落booking,好彩嘅係當時可以安排到室內嘅座位,所以最終都可以順利安排到位置,職員亦都表示抱歉,會再通知同事留意。餐廳嘅裝修以及佈局真係非常之細心,色調都係襯埋同一個tone,真係非常之有心思成間餐廳嘅色調都係以藍白色為主連天花板嘅排氣管都係包咗淺藍色嘅外層,對比出面嘅其他餐廳都唔會理排氣管到底係咩顏色,喺裝修方面居然可以做到咁細心喺門口可愛嘅小櫈仔,見到好多小朋友都爭住要騎佢珍珠帶子柚子沙律配明太子蛋黃醬帶子新鮮,配搭柚子味嘅沙律真係非常清新,沙律菜係對半切開,唔會食到成碟散哂迷你經典凱撒沙律呢個唔需要多講,喺各大嘅餐廳都會恆常出現,沙律菜新鮮,擺盤精美黃咖哩蟹肉手工闊條麵呢個係我哋最滿意嘅菜式,每一條闊條麵都係均勻嘅黃咖哩同埋蟹肉,所有闊條麵都上色,睇得出廚師真係用咗好多心機同功夫去

成間餐廳嘅色調都係以藍白色為主
喺裝修方面居然可以做到咁細心
喺門口可愛嘅小櫈仔,見到好多小朋友都爭住要騎佢
珍珠帶子柚子沙律配明太子蛋黃醬
迷你經典凱撒沙律
黃咖哩蟹肉手工闊條麵
呢個係我哋最滿意嘅菜式,每一條闊條麵都係均勻嘅黃咖哩同埋蟹肉,所有闊條麵都上色,睇得出廚師真係用咗好多心機同功夫去處理
香煎紐西蘭比目魚配泡椒蛋黃醬
比目魚魚皮香脆,魚肉鮮嫩,唯一要注意嘅係比目魚嘅骨刺比較多,食嘅時候真係要小心啲
薄荷朱古力+熱朱古力
兩杯朱古力味道非常濃郁,拉花出色,嚟到嘅時候真係有啲唔捨得飲
總括嚟講呢間餐廳無論係服務,味道同裝修都係非常之細心同出色,
離開嘅時候落緊傍陀大雨,我哋兩個擔住把遮諗住影個外牆,職員見到立即主動問需唔需要幫手拍攝/合照,職員嘅態度同主動性係非常值得加分

如果唔係地點比較偏僻,好多人都會爭住去朝聖
希望你哋可以長做長有,擴充分店
題外話/補充資料: 食飯嘅期間,長梳化位置大約有八至十位成年人及幾位小朋友高談闊論非常嘈吵,甚至有成年男性在唱色情歌曲,雖然只係唱咗幾句,但已令旁邊多位顧客側目,露出厭惡嘅表情。尤其係兩人座位的顧客大多是情侶或夫妻檔,其實都非常破壞氣氛,雖然知道餐廳不能完全杜絕這些客人,但希望客人在高談闊論及喧譁的情況下,職員能夠加以提醒,做就一個良好嘅用餐氣氛。
2022-05-01
5 分鐘 (堂食)
  • 黃咖哩蟹肉手工闊條麵