2018-05-16
如果話尖沙咀有出名既「韓國街」,咁北角出名既一定係「錦屏街」喇~ 這條錦屏街出名多野食,今日就一於試下呢間SOUL9+ 我同男朋友食8點半,可能是平日關係,餐廳不算太多人,立即就可以入座。餐廳有分室內同室外座,估計要食煙既朋友都唔洗愁 男朋友話好肚餓,一坐底就叫左可可脆米凱撒沙律、軟殼蟹粟米片日本紫薯忌廉意大利飯、香煎雞軟骨餃子燒餅醬同埋脆炸薯條配自家蜜糖芥末醬。因為軟殼蟹粟米片日本紫薯忌廉意大利飯係一個主餐,我地仲加左$38升級,多配一個粟米湯同埋沙律首先上菜既係跟餐的粟米湯同埋沙律,雖然係跟餐的食品,但賣相都相當吸引,沙律配合傳統日式芝麻醬,加上伴碟的車厘茄和柑,食落口十分開胃;粟米湯飲落口有濃濃的粟米味之外,廚師仲加左大量粟米碎,口感十足!接著上菜既係可可脆米凱撒沙律,我同男朋友都係第一次食凱撒沙律同可可脆米呢個配搭,感覺幾特別; 再來的小食香煎雞軟骨餃子燒餅醬同埋脆炸薯條配自家蜜糖芥末醬一樣「又睇得又食得」,香煎雞軟骨餃子咬落口感一流,又感覺唔會太熱氣,推介是必叫之選;脆炸薯條配自家蜜糖芥末醬精髓就在於配搭的「自家蜜糖芥末醬」,食落口非常滋味又不會太腬。至於主菜的日本紫薯忌廉意
至於主菜的日本紫薯忌廉意大利飯亦沒有令我們失望,賣相好就不多說了,軟殼蟹好大隻而且口感一流,紫薯忌廉意大利飯食落口啖啖都有香濃紫薯味,不過我同男朋友都同意呢個飯一個人一定食唔哂,所以兩個人或以上share黎食就更好啦~
順帶一提,餐廳既店內氣氛、環境佈置都好有情調,加埋又睇得又食得既菜式,真係一個拍拖/慶祝既好地方,有機會推介一定要試下,哈哈!