2023-03-27
Spiga (中環)中環皇后大道中31號陸海通大廈3樓-----週日嚟到呢一間期待已久嘅意式餐廳食晚餐,餐廳分為室內室外兩個部分,多年前係佢哋嘅室外酒吧位置飲過酒,今次都係第一次嚟佢哋嘅餐廳位置食晚餐,暗黃嘅燈光搭配精緻枱枱櫈櫈,加上每張枱面嘅小蠟燭,浪漫氣氛絕對破表。🧀Burrata, olive Taggiasche e saor $178:味道比水牛芝士更為濃郁嘅Burrata,外層微微厚實,內層柔軟即化,配搭鹹香茄醬,冰凍清新,幾開胃。🐙Polpo agli agrumi $208:八爪魚燒得外脆內嫩,表面帶微微焦香,非常惹味,薯蓉則綿密紮實,帶少許檸香解膩,亦搭上酸甜洋蔥,整體味道平衡得出色。🍝Linguine, carciofi, capesante e Pecorino $278:手工意粉軟硬度恰到好處,帶有少許我中意嘅咬口韌勁,醬汁鹹鮮鹹鮮的,汁量剛好掛麵,加上粒粒柔嫩帶子,不錯。Ricciola Giapponese $298:油甘魚肉約7分熟3分生,入口嫩嫩滑滑,配搭少見嘅爽脆洋薊,整體食材用得頗別出心裁。Prosciutto cotto and scamorza
中環皇后大道中31號陸海通大廈3樓
-----
🐙Polpo agli agrumi $208:
Ricciola Giapponese $298:
Prosciutto cotto and scamorza $198:
份量足夠2-4人食,薄餅餅底烤得香脆,餅邊綿密中不失空氣感,火腿鹹中帶微甜,加上陣陣清新堅果帶啲香氣,值得一試。