2016-07-03 194 瀏覽
係香港工作真係大壓力,所以筆者好鐘意放左工去搵緊酒吧飲下野、食下野、聊聊天放鬆心情。筆者很喜歡到尖沙咀既棉登徑,棉登徑勝在交通方便、人不多、很靜、又有很多特式餐廳。筆者來到門口,就被紅色燈光的招牌所吸引。環境不錯,開放式的環境和高既樓底令到筆者有種很自在,很舒服既感覺。環境十分優美,側邊有一條長長既bar桌,放滿色彩繽紛既酒瓶,很有情調,座位舒適。餐廳既角落有一個小舞台,定期會有live band現場表演,很有氣氛。餐廳職員服務態度很好,很有禮,而且很貼心,很熱情地問我地既口味,從而推介適合既食物。餐廳有各種不同既食物,筆者同朋友叫左個主菜、一些小食、和飲品。同朋友傾左陣計,就來了第一度小食水牛城雞翼($78) ,就咁睇個賣相,已經好吸引,雞翼既外皮炸得好香脆,辣辣地,十分惹味,刺激了筆者的食慾。爽脆既西芹十分清新,點小小辣芝士一齊食,層次非常豐富。不得不讚既就係香草白酒煮青口伴蒜蓉包($168) ,青口肉質幼滑、而且十分肥美。淡淡既海水鮮甜味配合白酒、蘿蔔和洋蔥煮成既湯汁,揀直係perfect match。蒜蓉包浸湯汁一起食更加美味、筆者連汁都飲埋。最後緊係唔少得主菜英式脆炸魚柳($

水牛城雞翼
香草白酒煮青口伴蒜蓉包
英式脆炸魚柳
最後緊係唔少得主菜英式脆炸魚柳($168) ,塊炸魚柳好大塊,份量多,適合同朋友share。魚柳外皮炸得很香脆,外皮不厚,並且外脆內軟,保持到魚肉內在既水分和肉質鮮嫩,要炸到這個水準,一點也不簡單。。點少少tartar醬一起吃可以帶出魚肉既鮮味。厚厚既薯條也不錯,炸得很金香,很香脆。
Moscow mule
來到酒吧,飲野緊係唔少得,筆者最鐘意飲cocktail,經服務員推介,筆者叫左杯Moscow mule($108) ,伏特加、蘇打水再配合薑味,加少少糖醬,味道十分清新。回顧歷史,當時這種酒於美國十分熱賣,當時會用銅製馬克杯來盛載,因此銅製馬克杯這種酒既象徵。
水牛城雞翼
香草白酒煮青口伴蒜蓉包