2017-04-10
筆者係一位浪漫情調既男士,所以經常搜索充滿浪漫情調既餐廳。聽朋友講有間叫做sky 726既餐廳,氣氛唔錯,於是同朋友黎試一試。初初聽到餐廳名,就覺得好好奇,點解會叫”726” 呢?本就餐廳就明白了,原來餐廳位於彌敦道726號25樓,旺角站行幾步就到,交通好方便,好適合放左工約朋友黎食。餐廳既侍應好nice好好人,我地一上到去,就為我們安排座位,仲熱烈地推介食品。朋友果然無介紹錯,呢度真係好有氣氛,柔和的燈光,望出窗外還有醉人的夜景,景觀好開揚,感覺好relax,好舒服,同朋友一路傾計,一路享用美食,一路欣賞咁靚既夜景,真係一流。餐廳既中間就bar table, 酒保會為客人調製各種酒,bar table上面吊住好多閃閃的酒杯,而且放滿了不同種類,不用同年份既酒,仲可以欣賞酒保表演,所賞酒保華麗的調酒動作,好有情調。筆者同朋友叫左2個dinner set,同野飲。筆者叫左杯cocktail 叫 sky high, 因為被sky high 呢個名吸引左,所以就叫左佢啦。Sky high 果然名附其實,就好似一個迷你版既天空放左係我面前一樣。底層既藍色酒係藍色既天空,而面頭由雲呢拿製成既泡泡