2022-11-15 81 瀏覽
今日同另一半去Megabox睇戲,之後book咗Solé食晚餐。Solé係法國餐廳,環境好靚,好浪漫,適合拍拖約會。我地叫咗Set Dinner for two 💲698。點完餐,職員先端上Welcome appetizer,兩個蕃茄加檸檬。係我地碟上倒上橄欖油、黑醋、海鹽。好refreshing!前菜係八款中揀四款。「輕煎醃製劍魚」劍魚有脆邊,醃製嘅味道剛剛好。「脆炸金文畢芝士」外脆内軟的炸芝士,好吸引。「挪威煙三文魚件蜜糖刁草醬」一口size,味道好夾配。「鴨肝醬多士」多士好香脆,鴨肝醬好香濃,口感綿密。湯品我地叫咗各一,「經典法式洋蔥湯」同Daily Soup「甘筍忌廉湯」。甘筍忌廉湯質感好濃郁,好香味道。法式洋蔥湯上面有塊麵包同烤過嘅芝士,好特別。麵包完全吸收洋蔥湯精華。主菜可以揀兩道。「菠菜蘑菇烤鱈魚」好靚嘅擺盤。兩塊鱈魚交疊,上面再放咗少少沙律菜裝飾。鱈魚外皮煎至香脆,有魚油香。魚肉滑嫩。「慢煮7小時羊肩長通粉」羊肩羶香,慢煮令肉質超軟腍。最近我地點咗個甜品作結。「藍莓千層酥」非常精緻,口感酥脆。幸福感滿分。.【 Solé 】📌九龍灣宏照道38號Megabox 5樓3-4及

「慢煮7小時羊肩長通粉」羊肩羶香,慢煮令肉質超軟腍。

【 Solé 】
📌九龍灣宏照道38號Megabox 5樓3-4及9號舖