2016-02-18
日前同太太行經開滿酒吧嘅赫德道,驟眼所見都係拎住酒杯談天說地嘅人。由於接近晚飯時間,我地就隨意入左一間!餐廳分上下兩層,下層門口放住一個啤酒桶,而且有個大螢幕電視播住足球比賽。可能時間尚早,就未見有客人就坐。沿住樓梯去到上層,馬上就有waiter上前招呼我地。環顧四周,近門口有一個典型酒吧枱,而另一邊就係一個放滿夾band樂器嘅小型舞台。舞台後面仲有一張桌球枱!睇睇餐牌,我地先叫左兩個龍蝦湯。我同太太一向愛食龍蝦,所以飲湯食肉係理所當然嘅!橙黃色嘅湯透著濃濃嘅龍蝦味,再夾雜住彈牙嘅龍蝦肉,每飲一啖,都令停唔到!之後就叫左一個帶子煙肉蘆筍扁意粉,賣相比較普通。幸好意粉煙韌有咬口,帶子亦尚算鮮嫩爽口,而且仲有三大粒。黑松露比薩一上枱,真係嘩左一聲!唔單止分量夠大,成分仲唔簡單,有野菌、莫薩里拉芝士、白松露油、洋蔥、火箭菜同俄勒岡。黑松露香撲鼻,又足料,兩個人食真係夠哂飽!最後,黎到酒吧無理由唔飲返杯紅酒,聽下live band。不過自問對酒唔熟悉,所以叫待應介紹一下,最後點左杯有果香嘅紅酒,甜甜地又容易入口,邊飲邊聽band,不愧為一個享受!
餐廳分上下兩層,下層門口放住一個啤酒桶,而且有個大螢幕電視播住足球比賽。可能時間尚早,就未見有客人就坐。沿住樓梯去到上層,馬上就有waiter上前招呼我地。環顧四周,近門口有一個典型酒吧枱,而另一邊就係一個放滿夾band樂器嘅小型舞台。舞台後面仲有一張桌球枱! 睇睇餐牌,我地先叫左兩個龍蝦湯。我同太太一向愛食龍蝦,所以飲湯食肉係理所當然嘅!橙黃色嘅湯透著濃濃嘅龍蝦味,再夾雜住彈牙嘅龍蝦肉,每飲一啖,都令停唔到!