2019-05-14 976 瀏覽
呢日約咗男朋友食飯,收工過海去IFC食飯所以遲咗少少😜七點半左右去到,眼見餐廳幾乎滿座,門外已經要排隊,好彩男朋友一早拎咗位等我😅餐廳環境唔錯,燈光暗暗地,每枱均放有蠟燭,我地仲坐咗喺窗邊卡位,望到海景,氣氛浪漫🌹侍應嘅服務態度都好好,笑容充足又細心,加水加得好快手,上菜速度係會配合返客人嘅進食速度安排。⭐️秘制辣肉醬手包粉卷Complicated Noodle ($108)自己動手包嘅粉卷💪🏻玻璃生菜新鮮爽脆,煙煙韌韌嘅粉皮,再加上辣肉醬同秘制蒜辣汁,好滋味,酸酸辣辣好清新。⭐️泰式海鮮沙律Thai Spicy Seafood Salad ($158)海鮮十分足料,有juicy惹味燒帶子,彈牙虎蝦球,煎得香脆嘅鱸魚,鮮味魷魚/三文魚/吞拿魚,新鮮沙律菜,再加上酸酸辣辣嘅泰式沙律汁,好開胃,食到停唔到😋⭐️啖啖蟹肉黃咖哩飯Well-known yellow curry crab on rice ($198)入口甜甜地嘅黃咖喱,甜得嚟唔會好奶或好椰,保持濃郁咖哩香氣,而且唔咸,可以就咁食都得,但如果個人口味唔鍾意偏甜都唔緊要,隨碟附上咗魚露可以增添咸鮮。鮮蟹肉一梳梳大大舊,好鮮甜。⭐️龍蝦炒金邊
⭐️龍蝦炒金邊粉Lobster Phad Thai ($298)
泰式炒河粉,味道以甜為主。
有氣勢嘅龍蝦🦞顏色鮮豔奪目,睇到都已經流哂口水🤤新鮮龍蝦起肉炒球,啖啖肉鮮甜彈牙!金邊粉煙韌,炒得有鑊氣,以甜味為主,未加伴碟已經好好食,伴碟調味有辣椒粉,碎花生,同新鮮青檸。
⭐️Fruity Shaky Yogurt ($62)
有橙,香蕉,菠蘿,蘋果,乳酪,味道以香蕉果味最為特出,而且口感豐盈好creamy,同時飲到蘋果嘅清甜,橙同菠蘿嘅清新酸甜😋
⭐️Passion Fashion ($62)
試咗一啖,感覺同我杯yogurt完全唔同,入口清爽,熱情果味出眾,菠蘿酸甜,淡淡嘅薄荷,好清新。
⭐️斑蘭千層蛋糕Thai Pandan Crepe Cake ($78)
千層蛋糕做得層層分明,間距平均,每層皮都好薄,入面嘅忌廉香濃軟滑,斑蘭味香濃,甜而不膩。
⭐️椰子雪葩Coconut Sherbet ($38)
好清香嘅椰子水味,當中仲食到有椰子肉,正👍🏻