2023-12-11 96 瀏覽
之前週未嚟過山頂覺得幾多人,所以今次試下星期五晚上嚟,除咗唔會人山人海,食肆唔洗排隊,仲有靚靚夜景睇👍🏿 我亂入咗間凌霄閣附近嘅西餐廳,因為見到餐廳好有聖誕氣氛🎄~坐底咗先知原來個意大利主廚係擇過米芝蓮⭐😯嗌咗一個套餐($398),估唔到份量咁大,建議同朋友一齊share再另外散嗌啲。前菜:薄切牛肉配上吞拿魚醬、夾上sun fried tomato 酸酸甜甜好開胃。主菜:🍕巴馬火腿pizza要加$88,但絕對值得!係好正宗嘅拿坡里style,唔單止餅底散韌,而餅邊都好脆身,㩒落去仲會回彈。原來個餅底係餐廳自己搓,一食就知同岀面嘅西餐唔同。甜品:竟然香港少見到嘅典型西西里甜品Cannoli😳 同正宗嘅Cannoli一樣,外皮係偏硬身;入面嘅ricotta cheese 味唔算太濃喇~另外散嗌咗意式獵人燉雞($248)原來係烤雞脾肉、幾juicy;而下面就係炒過嘅洋蔥同橙紅椒。薯條($88)係粗身嘅薯條,食落好有口感。Tiramisu ($88) 成個湯碗咁大!建議2-4人分享,我哋2人食都覺得好飽。個Tiramisu有好濃郁嘅mascarpone,如果多啲餅底會更好。

另外散嗌咗

薯條($88)係粗身嘅薯條,食落好有口感。