2019-06-13 52 瀏覽
今晚係我同男友的週年紀念日,同佢浪漫一下,預訂左依間fine dining既西餐廳,以前同朋友食過一次覺得唔錯,所以今次同男友黎食晚餐慶祝我地既紀念日餐廳既主題係圍繞夢,所以餐廳既擺設都係關於夢既物件,例如羽毛、羽毛水晶球等等而餐牌分為四、六同八個course,我地選擇左叫 6 Shades of Flavour,而當中有兩道係surprise dish,即是餐廳以時令食材製成既驚喜菜式先送上法式前菜小食,來自北海道馬糞海膽伴左青瓜粒同蕃茄粒,海膽非常鮮甜,整體味道清新開胃之後就到餐包,用左一個小麻布袋裝住牛角包牛角包溫度依然係暖,食落非常香脆酥軟,好香濃既牛油味配埋天然石上既牛油一齊食更加滋味,另外不得不提天然石頭可令牛油一直保持唔會溶既狀態,非常有心思既器皿每款菜式店員都會清楚講解係用左咩食材同煮法,好快就黎左第一道菜Pan Seared Hokkaido Scallop用左北海道珍寶帶子配左青豆蓉同忌廉汁,帶子輕煎至七成熟,頂層配左三文魚籽,店員建議先食帶子本身既味道,帶子輕煎左味道好香,厚肉鮮甜好軟熟,連埋三文魚籽令整體鮮味提升,配埋清新既青豆蓉有解膩效果而配菜係日本小鋼蟹,小

之後就到餐包,用左一個小麻布袋裝住牛角包
牛角包溫度依然係暖,食落非常香脆酥軟,好香濃既牛油味
Pan Seared Hokkaido Scallop
而配菜係日本小鋼蟹,小蟹仔全隻風乾,食落脆卜卜,非常可口,好重蟹膏焦香味,旁邊有少少紫菜碎可以配食,而帶子底下就係開心果碎同竹炭都可以食架
我地選既6 Shades 其中有兩道Surprise Dish,先黎第一道,龍蝦殻蓋住主菜,店員打開殻後放到側邊
底層係蛋沙律,而中間個層夾住左蟹肉,頂層放左白桃肉同少許魚子醬,整體味道清新,點埋側邊既芒果醬汁同野莓醬汁一齊食帶點酸酸,估唔到味道幾夾,更加開胃
第三道菜係 Lobster Tail 慢煮波士頓龍蝦尾,龍蝦肉上面既係芥末籽醬,而泡沫就係用左分子料理技術打成既菠菜泡沫,係底層既係胡椒醬汁,龍蝦經慢煮後肉質嫩滑,可以見到龍蝦肉剔透色澤,食個時帶少許爽韌,龍蝦味道好出,配芥末醬汁同菠菜泡沫味道好鮮甜,我就比較點底下既胡椒醬汁,帶點微辣感,超滿分!
到第四道菜既第二道Surprise dish,係日本磯燒鮑魚,鮑魚用感真空慢煮,底層既石春淋上中國玫瑰露加多重味道層次
然後店員會將鮑魚放係日本昆布湯中,店員建議我地先飲湯,味道濃郁帶甘,當中配左白蘿蔔,非常入味軟熟,然後就到主角鮑魚,鮑魚鮮味十足,口感嫩滑,好入味,個下真係覺得自己返左日本咁,好正
我同男友都各叫左一份唔同既主菜,可以大家都食下唔同,其中一道係Japanese Cod Fish,餐廳用左日本鱈魚,輕煎左外皮,口感帶少許微脆,而魚肉大約七成熟左右,所以會有少少半生熟,魚質嫩滑,食落好重魚油香,而側邊係用紅洋蔥打成既醬汁,鱈魚底層係蕃茄他他,整體感覺清清地又開胃
另一道係Kagoshima鹿兒島A4和牛
點左medium,肉質色澤紅潤,焗完有少許生,但個人認為剛剛好,雖然牛味唔算好出,但食落好軟熟,肉質完全唔會覺得韌,旁邊既醬汁係用返A4和牛精華再加左黑松露,味道好香濃,而配菜係炸洋蔥炒豆苗同雞油菌,食完肉食返少少蔬菜清一清,唔錯呢
最後第六道就係今晚既甜品Coconut sweet,中間係椰子慕絲外層包左特濃朱古力,面頭撒左椰絲碎,旁邊有白朱古力,蛋白餅同甘荀蛋糕配乾橙皮,整體味道相當清新解膩,完全愛上啊
六個菜份量剛剛好,飲埋杯Earl grey 同餐廳自整既Mixed berry mousse cake同 house made cookies,超滿足啊!