2016-12-30
中學畢業後,好多年都冇行番入去筲箕灣。知道筲箕灣近期有間幾出名食海南雞同埋Fusion菜的餐廳,一於就收工去行個圈。夜晚8點去到,餐廳門口依然重要排隊,睇黎大家對於呢間野都幾追捧,一於試試先!人山人海,好彩等左10分鐘左右就有得坐低。一坐低咩都唔洗講,叫左個海南雞飯先!呢間餐廳海南雞有兩種,一種係龍崗雞,一種係清遠麻雞(+$10),如果要求全雞脾位丶全雞翼或者全雞胸既,可以再加$10轉,符合自己的口味。龍崗雞比較多黃油丶嫩滑丶肉質較肥,而清遠麻雞就比較皮薄丶雞味濃丶肉味重。平時食開的係龍崗雞,今次就試下清遠麻雞。首先要講一聲,海南雞飯的主角唔單止係雞,油飯都係佢靈魂之一。呢道的油飯好香,食落口時口感清爽,唔會覺得好油膩,飯亦都唔會痴埋一舊舊,相當唔錯!而另一主角清遠雞,食落口時好嫩滑,雞似味相當濃郁,食落口時有點雞油但唔會感到肥膩。配料有海南雞醬同甜醬油,各有特色,視乎你喜歡咸定甜。人生第一次見到鰻魚飯同糯米飯煮埋一齊,糯米飯食落口鬆軟,唔會太硬。鰻魚汁滲入糯米飯,令飯身唔會太乾,加添了香及甜味。而鰻魚就煮得好腍,油份好重,啖啖肉都係鰻魚的油香味,唔錯!不過我太大食,唔係好夠我飽話明F
而奇異果汁酸酸甜甜,亦有消膩的作用!