2023-02-21 417 瀏覽
到西貢墟搵食,龍船餐廳位於萬年街,隔離間餐廳轉完一間又一間,佢就係多年屹立不倒,就算隔離餐廳有好多吉位,客人仍然繼續排隊等入座。亦都多次都見過明星幫襯,多年已經成為我嘅飯堂,早餐、午餐、下午茶、晚餐都食勻晒,就係鍾意呢度廚師煮嘢好有鑊氣,去到西貢墟無特別諗法嘅話通常都會去返呢度食。裝修係普通小菜餐館嘅格局,但係特別之處就係餐廳對住個海旁,啱啱坐門口嗰兩個卡位可以望到海景,可能龍船餐廳個名都係咁樣由來。多人幫襯時更會走鬼式開多兩張枱喺門口。#西式晚餐#香煎豬扒餐 $78每次嚟多數我都會叫呢個扒餐,因為大份好味抵食,係港式西餐,先嚟餐湯羅宋湯及牛油多士,兩大塊豬扒煎得好香口,入口鬆化有肉汁,骨位肥膏邊好甘香,揀咗蒜蓉汁,用好多蒜蓉煮出嚟,蒜香味濃郁,我揀咗薯菜,有炸薯條熱辣辣好脆,唔會炸到乾晒,保持到裏面啲薯仔質感,仲有兩大條菜軟同茄扒。如果揀意粉,係茄汁炒意粉都好正。#滑蛋牛肉飯 $55傳統碟頭飯,牛肉新鮮大片,滑蛋玻璃茨夠滑又掛身,加埋韭黃同蔥花,夠晒鑊氣,成個滑蛋牛肉汁遮住晒啲飯,份量十足,撈飯食一流,有水準之作,有例湯送,係每日都唔同嘅老火湯,另外跟飯叫飲品半價。#龍船餐廳地址:西

香煎豬扒餐
羅宋湯、牛油多士