2020-10-19
原本諗住同朋友去樓上鋪食西餐漢堡包,但朋友話好耐冇去過飲茶,於是即刻打電話去海港薈book枱。由於未去過海港薈飲茶,所以一上到去,即刻被無敵嘅海景吸引住,再加上時間尚早,11:30剛開門,只得三幾台客,酒樓知客原本想帶我哋坐近門口位,我同朋友俓自走去坐近窗口第二行坐下。海港薈嘅環境真係無得輸,落地大玻璃,再加上限聚令下枱同枱之間間得十分濶落,空間感十足,但我同朋友都覺得點心紙嘅食物選擇並不十分豐富。南美花膠螺頭湯。呢個湯係足料嘅,有數片花膠同小螺頭,但師傅唔知係咪重手得滯,落多咗鹽個湯好鬼鹹。鮑魚花膠灌湯餃。而家酒樓都好少有灌湯餃叫,再加上有鮑魚同花膠,有啲期待,但好可惜呢個同螺頭湯啱啱相反,好淡味,最後我同朋友決定將兩個湯撈埋一齊飲,味道反而啱啱好🤣🤣🤣黑毛豬叉燒包。見OpenRice好多人都叫,所以試吓,個包皮雖然唔夠軟熟,但個叉燒肉質好嫩滑,肉汁豐富,用黑毛豬做果然唔同啲。蟹粉小籠包。小籠包個皮比較厚,內裏的蟹粉只有少許,同普通嘅小籠包冇乜分別。XO醬炒腸粉。腸粉雖然用煲仔上,但覺得師傅炒得唔夠鑊氣,食落唔夠熱辣辣,有少少失望。另外仲叫咗澳洲帶子鳳眼餃同鮮蝦錦滷雲吞,兩者味道都普
另外仲叫咗澳洲帶子鳳眼餃同鮮蝦錦滷雲吞,兩者味道都普普通通,冇乜特別。