2024-06-02 108 瀏覽
突然間好想食烤鴨,諗起之前有人介紹過羲和雅苑嘅烤鴨好出名,即刻book位去食!我地叫左半隻羲和烤鴨,有師傅即刻係面前切,傳來陣陣烤鴨香味,仲會介紹唔同部份有唔同食法!鴨胸皮本身已經夠香脆,再配上藍莓醬,再加上爆炸糖,口感好fresh, 而且好特別!至於鴨胸肉皮脆內嫩,就咁配芥末醬已經好好食,入口酸中帶甜!鴨腿肉配上包薄餅,加入青瓜條,京蔥絲同埋甜麵醬已經好好食!另外仲有種食法係配上包薄餅,加入山楂條,紫洋蔥同埋藍莓醬,好fresh好醒胃。濃湯酸菜魚魚肉好滑,湯底夠酸帶微辣~老北京爆肚配有香菜,芝麻醬同埋辣椒油,口感爽彈,火喉岩岩好!京式小籠包皮薄餡靚,入面有湯汁嘅精華,好好味!三色蒜泥白玉蒜泥白玉包住蘿蔔條及萵筍條,口感豐富,而且唔會覺得油膩,反而好清爽。仲有太多野食想叫,但已經好飽,下次要叫埋幾個朋友一齊食,叫多啲唔同菜式!

至於鴨胸肉皮脆內嫩,就咁配芥末醬已經好好食,入口酸中帶甜!

鴨腿肉配上包薄餅,加入青瓜條,京蔥絲同埋甜麵醬已經好好食!

濃湯酸菜魚

魚肉好滑,湯底夠酸帶微辣~

老北京爆肚

配有香菜,芝麻醬同埋辣椒油,口感爽彈,火喉岩岩好!

京式小籠包

皮薄餡靚,入面有湯汁嘅精華,好好味!

三色蒜泥白玉