2024-01-04 314 瀏覽
早排聖誕超級忙,都冇時間好好慶祝一番,諗咗好耐究竟食咩好,西餐嘅Fing Dining就食得多啦,今次第一次品嚐中式嘅Fine Dining。M+ 戲院旁邊就有升降機可以直接上16樓,上到去充滿神秘感嘅餐廳,而且非常有格調,而店員安排咗一個角落位置俾我哋。茶都有好幾款選擇,我地揀左鐵觀音望望餐牌今次就食Tasting Menu One($880/位,另加一服務費),最方便就係唔使諗有齊前菜、湯羹、主菜、點心和甜品第一道就係精選三小碟,分別係醉雞鎮江肴肉同海蜇拍青瓜,我覺得海蜇青瓜最清新好味,開胃醒神接着就係燉湯- 松茸燉花膠,呢個湯簡直係女士恩物,濃郁嘅松茸湯配上雞絲和大大件花膠~正呀主菜有四款:分別係蜜豆河蝦仁,蔥燒海參,松子雞米鍋巴,腿片扒菜苗。最有驚喜係海參,十分軟糯,海參本身沒有太大味道,所以亦都非常考廚師功夫,惹味嘅乾蔥和醬汁令海參味道大增,配上刀叉享用,簡直係十分奢華。另外松子雞米鍋巴做到好似甜筒咁,非常香脆,非常惹味。點心就係每位兩件小籠包,小籠包皮薄多汁👍最後甜品就係拔絲蘋果,賣相非常吸引,而且拔絲不會過甜,我個人十分喜歡。整體而言,食物和服務都很好,侍應好體貼,每次見

精選三小m碟

松茸燉花膠

蜜豆河蝦仁
蔥燒海參
松子雞米鍋巴
腿片扒菜苗

小籠包
拔絲蘋果

整體而言,食物和服務都很好,侍應好體貼,每次見到我地食完一道菜就過來收好碟,再端上另一道👍而且高級感的精緻經典上海菜,仲可以遠眺香港咁靚嘅海景,無得頂呀~

2024-01-03
松茸燉花膠