2018-12-16 142 瀏覽
昨天跟朋友去海港城附近睇下聖誕節🎄裝飾,影完相就經過呢間餐廳見到有個afternoon high tea set! 見到唔錯咁就同朋友一齊入去嘆番個泰式high tea!😌! 店員安排左2人坐位比我地,可惜近窗口既座位已經坐滿晒人,我地只好坐番係裡面既坐位,得地就叫左個泰式high tea 2人份,其中一杯加$25 轉水仙芒果糯米飯沙冰,餐廳裝修都好有泰式feel, 牆上都有好多藍色裝修既圖案,餐廳都好有情調,適合同朋友聊天聚會既地方,一邊食野一邊又可以欣賞海景!😌 嘩!個泰式high tea set 登場啦,好精緻咁放係bird case內,首先咸點放係最低層,分別有香脆蝦餅(好香脆,蝦味香濃)、泰式春卷(皮脆香口)同埋泰式比利時🇧🇪炸蝦🍤(點埋泰式酸甜醬,味道更突出),到中間個層有馬可(菠蘿🍍同埋馬可,甜甜辣辣幾特別!)、柚子蟹肉沙律卷(用薄荷葉包住蟹肉柚子沙律🥗好fresh,好開胃!)、皇家宮廷餃子🥟(廚師好有技巧咁點左個雀仔頭係餃子上面,不過唔係太熱),到最上層就係甜點🍮,有暖心榴連撻(好香濃既榴連味),班蘭撻(班葉味都濃郁,細細舊幾精緻)同埋最驚喜係個泰式辣朱古力(甜中帶辣,朱古力味都好香滑,朋友就點左杯熱檸茶,而我就點左杯水仙芒果糯米飯沙冰,雖然睇起上黎細細杯咁,但飲極都未飲完,而個水仙芒果配埋糯米飯沙冰幾有咬勁,芒果味都好突出同甜美!😋

+++++++++++++++
Afternoon  tea  set