2023-09-23
同個friend係海港城行完街,揀咗呢間望到維港海景的餐廳食飯,可惜我哋唔係坐海景位😅招牌海南雞飯 拼 海鮮喇沙 $138不愧係招牌,雞肉真係好嫩滑,而且好入味,連雞皮都好滑溜。油飯偏乾身,香而不油。雞肉底下有層青瓜條,吸收哂雞味,好好食😋海鮮喇沙有種屬於海鮮的鹹香味,潷起見到好足料,表層有蝦,魷魚圈,魚片同豆卜,底層有粗麵,米粉同芽菜。喇沙味道辣辣哋,蝦肉爽口彈牙,食落都好新鮮,底層的麵吸收哂喇沙的鮮辣味,好好食,不過我怕辣所以只係食左少少🤏海南椰子雞湯 $128上枱時跟埋一粒點咗火的蠟燭仔,所以個湯一直都keep住熱。雞湯飲落好鮮甜,雞味濃郁,都飲到椰子味。最驚喜嘅係個湯會愈擺愈濃味,一上枱時飲已經覺得好有味,食完飯再飲個味竟然變得更濃郁。湯入面的雞肉都好鮮嫩,即使熱左一段時間再食,雞肉都唔鞋唔韌,非常好食。滷水拼盤 $178(豬手、雞腳、鴨蛋、豆腐、花生)豬手又大件又厚身,食落好軟冧,豬皮位好香口。雞腳的滷水味非常濃,口感柔軟,皮同筋幾乎離哂骨,輕輕嚼一兩下好輕易就可以將骨吐出。鴨蛋的流心黃幾乎流哂出黎,所以一上枱就要即刻食,蛋味配埋滷水真係又濃味又好食。豆腐同花生都吸收哂滷水的
招牌海南雞飯 拼 海鮮喇沙 $138
海南椰子雞湯 $128
滷水拼盤 $178
(豬手、雞腳、鴨蛋、豆腐、花生)
豆腐同花生都吸收哂滷水的精華,又軟又入味,不過我都係鍾意硬身的花生😆
最中間的酸菜最得我歡心,我幾乎自己一個人食哂成碟,味道酸酸甜甜,食落爽爽哋,送飯非常一流。
每枱都會有壺荔枝茶,飲落荔枝味非常醇厚,而且香味濃烈,我會想就咁買佢嘅荔枝茶😍
海南少爺 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖
*上述文章只供參考及以當時價格為準