2025-01-08
羲和雅苑⭐️馳名烤鴨⭐️張氏獅子頭⭐️椰皇花膠燉雞湯⭐️孜然羊架⭐️辛辣秋葵⭐️京式小籠包上星期同屋企人去左海港城嘅羲和雅苑食飯。椰皇花膠燉雞湯係全晚最鍾意嘅菜式。湯底清甜,椰子香味勁濃郁,飲完後感覺好滋潤。片皮鴨有三種食法,第一種食法用鴨皮配爆炸糖,第二種係鴨胸肉配黃芥末,而第三種就係傳統食法。烤鴨皮脆肉嫩,配上特製嘅甜麵醬同青瓜,再卷住薄餅食,每一口都可以感受到烤鴨嘅油香,同時又唔會覺得油膩,好食。張氏獅子頭大大粒,肉質鬆軟,配上濃郁嘅湯汁,每一口都充滿咗肉香。餐廳知道獅子頭嘅味道比較濃,所以好貼心咁樣配咗一小碗白飯俾我哋,呢一個服務真係要讚一讚。孜然羊架燒得剛剛好,每一塊都燒到外焦內嫩,孜然味同埋羊味都好濃郁。京式小籠包皮薄餡靚,咬落去爆曬汁,對於鍾意食小籠包嘅人嚟講真係每一口都充滿幸福感。
⭐️馳名烤鴨
⭐️張氏獅子頭
⭐️椰皇花膠燉雞湯
⭐️孜然羊架
⭐️辛辣秋葵
⭐️京式小籠包
上星期同屋企人去左海港城嘅羲和雅苑食飯。