2021-05-24 567 瀏覽
意大利菜感覺好似高級又貴,唔係人人食得起,而家海港城就有一個入門版選擇,仲要有米芝蓮一星廚坐鎮。呢度主打意大利傳統家庭菜,價錢唔會好貴,仲有麵包蛋糕賣,夠大眾化。意大利菜常見的意粉薄餅唔少得,其他的經典菜式亦都有。經典肉醬扁意粉扁意粉外型獨特,彈牙又有蛋香,將平時食開既肉醬意粉帶來新鮮感。千層提拉米蘇杯擺碟賣相充滿誠意,打咭甜品非佢莫屬。Tiramisu二人享用都不過份,有香滑質感,咖啡香味亦恰到好處,打完卡食佢一次過滿足晒兩個願望。情人眼裡出肉肉聽個名都知岩晒”食肉獸”,pizza 上面有五種火腿,火腿多到數唔晒,配上水牛芝士,滿口鹹香味。餅底同樣自家製,煙煙韌韌,口感豐富。牛肉他他平時食到的牛肉他他不再獨沽一味,今次有五款配料自由配搭,咁多組合就算食晒成碟都唔會覺得膩。經典法式洋蔥湯洋蔥湯落足料,完全將精華帶出,平時飲開洋蔥湯真係唔好錯過。經典法式牛扒牛扒賣點唔係大件,不過就好厚身,而且切開牛扒亦夠鮮嫩,叫medium已經好夠做。配菜薯蓉自己都好鐘意,整個配搭都幾好。

意大利菜常見的意粉薄餅唔少得,其他的經典菜式亦都有。
經典法式洋蔥湯
洋蔥湯落足料,完全將精華帶出,平時飲開洋蔥湯真係唔好錯過。
2021-05-20