2023-02-19
好耐無食中菜啦~今晚車車同一班朋友嚟到海港城E間以海鮮為主題既中菜廳食晚飯, 餐廳環境好大, 裝潢典雅, 夜幕低垂, 一邊望住個海景一邊品嚐美酒佳餚, 真是寫意! 餐廳除左有多款特色中菜, 最特別嘅地方係提供多種唔同煮法去烹調各種海鮮, 令客人keep住有新鮮感! ✨️黃金炸魚皮 整塊魚皮都沾滿咸蛋黃, 咬落去香脆可口, 車車都忍唔住係咁食, 佐酒一流 ✨️醉酒法式鵝肝平時食醉酒嘅小菜比較少會食鵝肝, E道菜用上傳統醉酒方法處理, 未食已經聞到陣陣酒香, 入口軟滑細膩, 即刻平時少食鵝肝嘅朋友仔都覺得好易入口 ✨️薑汁米酒貴妃蚌湯汁濃郁暖胃, 帶點微辣口感同酒香, 貴妃蚌厚肉爽甜, 非常開胃, 係車車幾喜歡嘅一道菜 ✨️48小時熟成煙燻片皮鴨 片皮鴨自家掛吊熟成兩日後, 用香片茶葉同木碎煙燻過, 一上枱已經聞到好香, 將鴨皮, 鴨肉青瓜絲京蔥等材料夾係熱辣辣嘅包皮入面, 再配搭秘製鴨醬/青椒醬一齊食, 食落鮮嫩多汁, 油香滿滿, 口感豐富, 開胃惹味, 車車忍唔住食左好多件 ✨️瓦罉薑葱蘿蔔糕焗蟹我地揀左E個方法整蟹, 打開煲蓋已經聞到勁香薑葱味, 肉蟹好鮮甜啖啖肉, 蘿蔔糕係底下吸收哂蟹嘅精華
✨️黃金炸魚皮
✨️醉酒法式鵝肝
✨️薑汁米酒貴妃蚌
✨️48小時熟成煙燻片皮鴨
✨️瓦罉薑葱蘿蔔糕焗蟹
我地揀左E個方法整蟹, 打開煲蓋已經聞到勁香薑葱味, 肉蟹好鮮甜啖啖肉, 蘿蔔糕係底下吸收哂蟹嘅精華, 超惹味!
✨️滑蛋生蝦香煎兩麵黃
麵餅外層酥脆可口, 內層濕軟鮮味, 食落富濃郁蛋香, 非常有層次感, 大人小朋友都會中意食
✨️九年百合珍菌炒蘆筍
蘆筍清甜爽口, 食落幾鮮味又健康
✨️香茅蘆薈果凍
果凍帶微微香茅味, 食落清甜q彈, 為豐盛嘅晚餐劃上句號