最近九龍維景酒店的棕櫚閣西餐廳做緊優惠,「海膽、鵝肝、燕窩」自助晚餐,雖然海膽只係每人一客,但鵝肝任食,仲有燕窩入饌的湯及甜品,當中的羊扒及虎蝦任食之餘,質素味道都大讚,雪糕就有貴價「movenpick」,價錢優惠都幾抵食。當日仲安排坐落地大玻璃窗旁邊,落住雨都覺得靚,因為旁邊少其他客人,亦近自助區,所以寧靜得來又方便去取食物,服務員亦十分有禮,勤收食完的餐碟及常添水,也很快添加食物到自助區。每人一客海膽,一板上碟,配脆卜卜紫菜,仲有日式蟹籽沙律。海膽好濃郁甘甜,軟滑新鮮,配紫菜食岩岩好,海膽味令人回味。蟹籽與青瓜絲沙律同樣爽脆,食完海膽食一口更為清新,可以接著再食海膽。自助餐點少得海鮮,餐廳的法式海鮮吧數款海鮮,跟不同季節轉換,當日有阿拉斯加雪蟹爪、紐西蘭青口、加拿大翡翠螺、法國香草龍蝦仔、還有大蝦及帆立貝,全部都肥美飽滿。翡翠螺彈性十足又肉厚,青口肥美嫩腍。個人更喜歡蟹腳,多肉汁又鮮味,而且肉厚又彈牙。大蝦亦同樣爽彈,所以主力食蝦及蟹腳。帆立貝味道較淡,要沾醬食才夠味。蟹腳超易折肉,睇下啖啖肉又鮮嫩,唔使醬料直接食都好味。之後再食刺身類,有三文魚、吞拿魚、北寄貝、希靈魚,仲有原條白

每人一客海膽,一板上碟,配脆卜卜紫菜,仲有日式蟹籽沙律。
翡翠螺彈性十足又肉厚,青口肥美嫩腍。
帆立貝味道較淡,要沾醬食才夠味。
蟹腳超易折肉,睇下啖啖肉又鮮嫩,唔使醬料直接食都好味。
之後再食刺身類,有三文魚、吞拿魚、北寄貝、希靈魚,仲有原條白身魚好有氣勢和數款壽司
三文魚超肥美,油脂豐腴,好甘香油潤的口感,瘋狂添食之一。另外,估唔到北寄貝好爽口,不韌帶彈牙。
希靈魚籽豐富,所以脆口感十足。
我都會食點前菜及沙律,中和一陣食肉的膩感,沙律有數款拌好的選擇,配搭其他蔬菜類,加埋海鮮食都得,自由配搭好味又好玩,自助餐就是要動動身子選自己喜好美食。
蝦沙律必食,因為懶人恩物,蝦子去殼配水果,鮮味又香甜爽口,輕盈清新。
另外,有芝士及煙三文魚,味道都幾好,也是回本之選。
最正有蘆筍仔,既多汁又嫩,我仲發現有特別醬汁,芒果咖哩醬,咖哩香中帶甜,卻不辛辣,幾岩做肉類的沙律醬。
當中的大熱主角,鵝肝、虎蝦、羊扒都是即場鐵板燒製,個個都取幾轉就知味道有保證。
要大讚廚師的廚藝,三款都煮得好好味。
鵝肝細細件,但就厚身夠肥,煎得外脆內軟,鵝肝油脂甘香,味道濃郁咸度剛好,起初食兩件都不膩,大家可以添食多點都不怕,而且鵝肝下有麵包吸油,令鵝肝無多餘油份。
羊扒也煎得超靚,香脆的外層,切落去已經感受到脆皮感,惹味香口,羊扒肉質嫩而筋膜少,易咬又有口感,帶微微羊羶味,配埋微甜的薄荷醬食,味道更好。
虎蝦同樣是煎得剛熟,肉質爽彈,比凍海鮮的蝦更美味,雖然就咁食已經好正,但沾少少蒜油食,更有另一番風味。
熟食方面,我一向都少食,但由於餐廳多用海鮮,所以我竟然食多左。
奶油焗帶子,好香好creamy帶奶香的醬汁,配帶子好夾,若帶子再大隻一點更好。
咖哩炒蜆味道香濃,咖哩味溫和易接受,蜆肉飽滿。蒸魚好大條,蒸的剛好,肉質算嫩且少骨啖啖肉。
辣油煮螺味道幾好,不會好辣且螺肉夠彈。咖哩蟹也食了少少,咖哩不會好重香料味,比起蜆肉這款更美味。
即場熱煮的燕窩龍蝦濃湯,加入的龍蝦份量也算多,還有燕窩,幾特別的濃湯。
龍蝦肉微彈,味道突出,估唔到可以加入燕窩,立即提升矜貴美饌。湯濃而不咸,真材實料。
燒牛肉也是必有的菜式,餐廳還有火腿扒,配菠蘿食更夾,所以可以去生果位取點水果配火腿食都不錯。
牛肉可以擇熟一點或生一點,很貼心的服務。肉質嫩腍,亦有肉汁,味道好好。配黑椒汁的確惹味,但配芥醬更夾牛肉。
忍唔住要食甜品,呢個燕窩雙皮奶由入黎個下已經吸引住我。
保持溫熱,雙皮奶果然奶味濃郁,好滑好香好滋味,加入燕窩更養顏,甜度不高,食完無負擔。
甜品選擇唔算多,但亦有特別甜品,就如榴槤奶凍、燕窩撻等,芝士蛋糕及燉蛋也很吸引。
榴槤奶凍好軟滑微彈,濃重的榴槤味,甜而不膩,齒頰留香。
燕窩撻偏甜,燕窩份量岩岩好,撻皮較軟身,但酥香。
芝士蛋糕鬆軟綿蜜,質感軟滑,味道十分香濃,食完有點膩,同友人分享最好,燉蛋味道幾好,嫩滑彈有蛋味,偏甜。
Movenpick雪糕有三款口味,我當然一次食哂雲尼拿、士多啤梨、朱古力。雲尼拿口味雪糕有雲尼拿籽,甜味香味都天然,士多啤梨多果肉,酸酸甜甜好清爽,朱古力味雪糕亦有好多朱古力碎,味道夠濃。
還有小朋友至愛朱古力噴泉,有士多啤梨十分抵食,仲要士多啤梨唔太酸又大粒。
生果有西瓜、菠蘿、蜜瓜,西瓜及蜜瓜都超甜美多汁,添了好多所以幾飽。

最後嘆返杯茶或咖啡,有茶、檸檬等提供,可自助添飲,更有咖啡機沖出四款咖啡。
最後差點忘記,餐廳有自助果汁任添,有蘋果汁、橙汁、西柚汁。我覺得蘋果汁最好飲,也配合到我選擇的食物。
2018-07-23