2018-07-28
最近九龍維景酒店的棕櫚閣西餐廳做緊優惠,「海膽、鵝肝、燕窩」自助晚餐,雖然海膽只係每人一客,但鵝肝任食,仲有燕窩入饌的湯及甜品,當中的羊扒及虎蝦任食之餘,質素味道都大讚,雪糕就有貴價「movenpick」,價錢優惠都幾抵食。當日仲安排坐落地大玻璃窗旁邊,落住雨都覺得靚,因為旁邊少其他客人,亦近自助區,所以寧靜得來又方便去取食物,服務員亦十分有禮,勤收食完的餐碟及常添水,也很快添加食物到自助區。每人一客海膽,一板上碟,配脆卜卜紫菜,仲有日式蟹籽沙律。海膽好濃郁甘甜,軟滑新鮮,配紫菜食岩岩好,海膽味令人回味。蟹籽與青瓜絲沙律同樣爽脆,食完海膽食一口更為清新,可以接著再食海膽。自助餐點少得海鮮,餐廳的法式海鮮吧數款海鮮,跟不同季節轉換,當日有阿拉斯加雪蟹爪、紐西蘭青口、加拿大翡翠螺、法國香草龍蝦仔、還有大蝦及帆立貝,全部都肥美飽滿。翡翠螺彈性十足又肉厚,青口肥美嫩腍。個人更喜歡蟹腳,多肉汁又鮮味,而且肉厚又彈牙。大蝦亦同樣爽彈,所以主力食蝦及蟹腳。帆立貝味道較淡,要沾醬食才夠味。蟹腳超易折肉,睇下啖啖肉又鮮嫩,唔使醬料直接食都好味。之後再食刺身類,有三文魚、吞拿魚、北寄貝、希靈魚,仲有原條白
帆立貝味道較淡,要沾醬食才夠味。
希靈魚籽豐富,所以脆口感十足。
另外,有芝士及煙三文魚,味道都幾好,也是回本之選。
最正有蘆筍仔,既多汁又嫩,我仲發現有特別醬汁,芒果咖哩醬,咖哩香中帶甜,卻不辛辣,幾岩做肉類的沙律醬。
要大讚廚師的廚藝,三款都煮得好好味。
虎蝦同樣是煎得剛熟,肉質爽彈,比凍海鮮的蝦更美味,雖然就咁食已經好正,但沾少少蒜油食,更有另一番風味。
咖哩炒蜆味道香濃,咖哩味溫和易接受,蜆肉飽滿。蒸魚好大條,蒸的剛好,肉質算嫩且少骨啖啖肉。
辣油煮螺味道幾好,不會好辣且螺肉夠彈。咖哩蟹也食了少少,咖哩不會好重香料味,比起蜆肉這款更美味。
燕窩撻偏甜,燕窩份量岩岩好,撻皮較軟身,但酥香。
芝士蛋糕鬆軟綿蜜,質感軟滑,味道十分香濃,食完有點膩,同友人分享最好,燉蛋味道幾好,嫩滑彈有蛋味,偏甜。
最後嘆返杯茶或咖啡,有茶、檸檬等提供,可自助添飲,更有咖啡機沖出四款咖啡。
最後差點忘記,餐廳有自助果汁任添,有蘋果汁、橙汁、西柚汁。我覺得蘋果汁最好飲,也配合到我選擇的食物。