2018-04-08
放假去塔門!自從細個同屋企人去過之後再到今次重遊都有十年啦。今次去到塔門,雖然島上人好多,但係因為望唔到高樓大廈嘅關係感覺好似去左外地,有啲去左沖繩嘅感覺呀!-重點係食左超好食嘅Local海膽炒飯($100)同埋海膽煎蛋三文治($40)。 一入到去餐廳好多人,但係都無諗住要等咁耐,等左差唔多成個鐘呀。可能因為得一隻家用鑊,要一個一個飯,一隻一隻蛋咁炒,所以特別耐。雖然等左都一段時間,但係都好值得!宜家算係海膽當造季節,所以炒飯同煎蛋都係啖啖海膽,仲好新鮮添。炒飯炒得好有鑊氣好乾身,仲粒粒分明添。點解我地會叫海膽煎蛋治,而唔就咁叫海膽煎蛋呢係因為價錢問題啦。海膽煎蛋要($95),足足貴三文治成$55。海膽煎蛋加埋蔥花令到海膽味更出,溶溶地嘅海膽加埋白方包整成嘅三文治簡直一流!下次再去塔門都會繼續幫襯lee間小店!