2019-04-18 127 瀏覽
同朋友係將軍澳食晚餐,揀左間日式料理店,環境,食物都非常好,岩哂中意食日本野既我。佢地除左有壽司魚生外仲有拉麵,便當,更有驚喜既係仲有日式磯燒水產,選擇太,而我地只有2個人,試唔哂,下次再去啦,值得回頭既。磯燒類我地叫左象拔蚌,蟹蓋。象拔蚌非常大隻新鮮,燒時加啲燒酒緊加入味,爽口加上新鮮既海鮮味籠罩成個口。蟹蓋呢個真係必食,佢蟹蓋蟹膏,生鵪鶉蛋,蟹肉,燒到咁上下將佢地攪勻,未食都聞到蟹膏既香味,燒好後加啲燒酒吊下味,入口口感豐富,味道濃郁,超正。小食叫左明太子雞蛋卷,煎餃子,蟹肉忌廉餅,明太子烏賊鬚。雞蛋卷口感好滑,明太子味龍,餃子入面係菜同肉,皮薄肉靚,蟹子忌廉餅外面炸到金黃一咬熱辣辣既忌廉流出口,超香濃,烏賊鬚姐係游魚鬚,爽口彈牙。主食叫左三文魚飯同地獄拉麵,佢既飯加左醋同醬油,口味一流,地獄拉麵有紫菜同豚肉,加埋小小辣,湯都好好味。
磯燒類我地叫左象拔蚌,蟹蓋。
小食叫左明太子雞蛋卷,煎餃子,蟹肉忌廉餅,明太子烏賊鬚。