2018-10-02
荃灣如心海景酒店 Cafe Circles 推出海鮮盛宴自助餐,鐘意食海鮮既我又點會走寶。一踏入門口擺了一張長長既餐枱盡顯氣派,而且餐廳樓底非常高,空間感好大好舒服,位與位之間相當寬敞,擺脫了密密麻麻既編排方式。餐廳安排左窗口位比我,可以一面睇住荃灣嘅夜景,一面品嚐美食,簡直係人生一大樂事。👍🏻 👍🏻🍣 刺身區有三文魚、八爪魚、北極貝、希靈魚同吞拿魚。刺身師傅一啲都唔孤寒,刺身全是厚切。三文魚油脂線豐富閃亮又肥美而且不腻。👍🏻 👍🏻🍤 炸物區同燒味區擺在一齊,雖然地方唔大,但勝在款式好多有燒鴨、燒肉、叉燒、海蜇、炸蠔、炸軟殼蟹、泰式蝦餅、蔗蝦、魚餅等等。🦐 海鮮區有翡翠螺、龍蝦仔、凍蝦、青口、長腳蟹。翡翠螺鮮味十足,螺肉肥厚彈牙有口感 ; 長腳蟹味道鮮甜。🥘 熟食區有花枝時蔬、海鮮意粉、燒羊架、黃金鮮魷、清蒸粉絲扇貝、清蒸海上鮮,燒牛肉等等,種類繁多不能盡錄。🥗 冷盤區有煙三文魚、黑椒吞拿魚、壽司、沙律菜及不同種類既蔬菜同火腿。當晚有海龍皇素翅窩同南瓜忌廉湯兩款 ; 海龍皇素翅窩好足料一啲都唔媽虎 ; 南瓜忌廉湯味道濃郁之剩唔「溜」,而且仲有蟹柳粒增加口感。當晚每位客人都會奉送一份鵝肝
當晚每位客人都會奉送一份鵝肝同半邊芝士龍蝦, 雖然係送嘅但係餐廳仍好細心為這道菜花心思擺設 ; 鵝肝肥美多汁,油脂味濃郁 ; 芝士龍蝦肉質鮮嫩唔韌,而且餐廳重好細心,將龍蝦嘅蟹鉗拆咗一邊殼,所以一咬就食到蟹肉。
食食下突然聽到餐廳有人敲鐘,所以我就好好奇咁行去睇下有咩特別野。嘩 😱 😱 原來有特大珍寶蠔,嚇死我真係好大隻,每人一次限攞一隻。
特大珍寶蠔真係好好好大隻好飽滿,醬汁味道都十分特別,食落有少少芝士味又有蛋黃忌廉味超好食,而且一啲腥味都食唔到,仲有得無限 Refill。😍 😍
整體嚟講呢餐真係冇嘢可以挑剔,一嚟環境舒適,二嚟食物種類繁多,三嚟食物填補速度好快。