2017-10-05 1419 瀏覽
第一次去屯門食海鮮 同公司同事開大餐 自己買海鮮自己煮 第一味留左半隻燒鵝 燒鵝皮香 肉都唔柴 但唔算好出色 點醬係自家制嫁梅醬 唔係普通燒味鋪個的 味夠 都幾特別第二味 海鮮登場👏🏻👏🏻👏🏻象拔蚌刺身 好 好 味 刀工唔係好太好既 但刺身爽甜 可惜大大隻都係得呢幾塊 唔夠皮第三味 全晚最期待 豉椒炒蟶子皇 食家話咁大隻蟶子其實要清蒸會比較岩 因為無咁易煮到過老 但本小姐都係歡喜豉椒炒多的 都爽口彈牙 好滿足 食左4大條 飽晒 第四味 椒鹽象拔頭食家話呢個口感比椒鹽墨魚頭軟滑 本小姐食落塊麻麻地 但其他人不斷讚好 口感獨特第五味 芝士焗龍蝦 炒飯底 有少少過熟 但夠味 都好味既 炒飯底我好飽啦所以無咩食到但食家話乾身 粒粒分明 都只係加20蚊 抵第六味 椒鹽賴尿蝦 我地要左貴個隻賴尿蝦 手臂咁長 因為貪佢有紅色膏每人有半隻 本小姐鐘意食軟軟的膏 賴尿蝦嫁膏係比較硬的 但其他同事食到不停讚好 第七味 蒜蓉粉絲蒸扇貝 呢個海鮮鋪呀姐話呢隻扇貝好少見 因為較大粒厚身 所以即使個殻好厚身會好重秤我地都決定要豪一次結果係十分正確的 每人一隻 粒貝好大粒 好鮮甜 唔會蒸得過老 粉絲好夠味 其實食到
第一次去屯門食海鮮 同公司同事開大餐

本小姐其實好歡喜食蟹 所以就簡左當做既奄仔蟹
其實8道菜都已經好足夠 再食就唔係好滋味
奄仔蟹真係普通 無咩特別

第9味 油鹽水浸蜆
同樣 都係可有可無嫁一道菜 無咩特別 可能太飽 亦可能因為之前個幾道太吸引啦 相對呢一兩道平時都可以食到就不太特別

總結
海鮮都係要多人食開心的 可以食多的款式