2019-08-06
今日同媽咪同女朋友都放假!天時暑熱🔥 又唔想出市區行街,所以我就提議揸車去西貢遊車河食海鮮🦞 本身我地好少入西貢,所以難得假期先入西貢行下。行到過去海旁 街上有很多酒樓職員四處派單張三至四人海鮮餐每位$274(全包價), 可以係表內所列的海鮮小菜任選五款。西貢本身都係做遊客生意 所以都算好抵食 而且仲有油菜和糖水送,不需加一!坐外面座位,吹吹海風,非常有風味。#特濃芝士焗龍蝦伊面 雖然冇一隻份量嘅大龍蝦🦞 但份量都唔算少!而且芝士味果然又濃又香,芝士汁好creamy,但無蓋過咗龍蝦本身嘅味道,龍蝦肉同伊麵都有濃濃芝士味,不過食得多會有啲膩既感覺。#蒜蓉粉絲蒸元貝 元貝大隻鮮甜,仲有好多蒜蓉粉絲鋪係面,蒜蓉粉絲的份量真是超多,醬油都比較多 偏鹹了一點,不過整體味道不錯👍🏻#古法椒鹽鮑魚 好少會將鮑魚椒鹽,尼種煮法我都係第一次食,好有驚喜。椒鹽味道好濃厚,鮑魚外表酥酥脆脆,鮑魚亦非常彈牙,真係好好食!#椒鹽賴尿蝦不知道係咪蝦本身就好細隻,全記的造法是斬開一半去煮,味道好香口而且走油走得好好唔會過分油膩,可惜蝦肉好似縮左水,真的少得可憐,可以唔洗試!
#特濃芝士焗龍蝦伊面
#蒜蓉粉絲蒸元貝