2024-01-10
呢間「滿粥順德粥底海鮮火鍋」位於大角咀杉樹街,佢嘅招牌菜就係肉蟹餐,價錢係$198 每位。而家天氣轉涼,打邊爐就成為一個最受歡迎嘅活動。冇去過大角咀嘅我今次接受朋友嘅介紹,決定嚟試吓佢哋嘅招牌。首先,係7款時令即劏海鮮方面,真係令人嘆為觀止。有沙白、大蜆、魚、基圍蝦、鮑魚、元貝同蟹等,每一款都係新鮮活潑,質感十足。尤其係沙白同元貝,唔會有沙嘅感覺,每一口都飽滿多汁,令人回味無窮。加上餐廳用心編制嘅時間表,好方便客人煮食,確保每一樣海鮮都係最美味嘅狀態。其次,6款自選火鍋配料令人垂涎欲滴。我地揀咗美國肥牛、黑毛豬腩片、牛骨濃汁牛丸、醬爆瀨尿牛丸、松露香菇貢丸、養顏花膠片。其中,牛丸特別引人注目,濃厚嘅牛味令人難以忘懷,每一口都彷彿品嚐到了美味的牛肉湯。再者,3款煮粥時蔬配料為整體增色不少。粟米、紅蘿蔔同芋頭,簡單嘅三樣食材都能夠為粥底帶來豐富嘅風味。紅蘿蔔粒、芋頭粒同埋粟米,加入粥底後,讓整體更加鮮甜,成為一道清新的料理。最後,精華海鮮粥絕對係整餐嘅巔峰之作。當職員將菜脯同蛋汁加入粥中,整碗粥瞬間變得香氣四溢。海鮮嘅鮮味同菜脯嘅鹹香融合,每一口都令人心滿意足。這碗粥成為整頓餐飲嘅完美結尾
最後,精華海鮮粥絕對係整餐嘅巔峰之作。當職員將菜脯同蛋汁加入粥中,整碗粥瞬間變得香氣四溢。海鮮嘅鮮味同菜脯嘅鹹香融合,每一口都令人心滿意足。這碗粥成為整頓餐飲嘅完美結尾。
總括而言,「滿粥順德粥底海鮮火鍋」提供嘅時令海鮮、自選火鍋配料同煮粥時蔬配料都令人印象深刻。無論係肉蟹餐、自選配料,定係精華海鮮粥,每樣都充滿驚喜。而餐廳用心嘅服務同食材搭配更係一大賣點。🍲🦐🍚