蒸氣石鍋不知由什麼時候開始成為了新一代喜歡吃的菜式,而喜歡吃的大多是演變至「80-90後」,當然我不能說除了「80和90後」的人,其他就不喜歡吃蒸氣石鍋吧,只是近年的主流如此。可能香港人要求變高了,講求原汁原味蒸出食物之精髓,今晚又黎我既蒸氣石鍋體驗啦。.人來人往的尖沙咀,走過婚紗街再上天文台道的小斜坡,會看見仕德福山景酒店在左邊而我既目的地就係右手邊啦-寶軒酒店1樓既【有蒸氣 海鮮石鍋專門店】,酒店內竟然「隱藏」了家蒸氣石鍋店?!【有蒸氣 海鮮石鍋專門店】,這家食店主打海鮮、石鍋和私房菜。門面上一層就到了,店內環境沒有華麗的裝潢,但入面比想像中舒服多了,有卡位之餘,私穩度高,整體好闊落呢。睇睇Menu,發覺有唔同package都幾吸引架,而且店員都有解釋下店內既Package同食材,它們的對挑選海鮮食材的要求挺高呢,因為海鮮都是每日由魚市場新鮮直送,務求令每位光顧的客人都可以嚐「鮮」。.除了火鍋,【有蒸氣 海鮮石鍋專門店】也是主打私房菜,因為配合現在香港人邊打火鍋,邊吃小菜的習慣。.每檯都會安排一位店員服務客人和擔任最重要的角色 – 計時員。因為每款海鮮的烹調時間不一樣,為免過了火喉

除了火鍋【有蒸氣 海鮮石鍋專門店】也是主打私房菜,因為配合現在香港人邊打火鍋,邊吃小菜的習慣。
每檯都會安排一位店員服務客人和擔任最重要的角色 – 計時員。因為每款海鮮的烹調時間不一樣,為免過了火喉,店員都會在旁計算時間,為大家烹調喔!服務周到!

有簡單的火鍋調味料提供

🌟每位$398-粥底及湯底可選
粥底可以選擇南瓜、番薯、菜乾、黃豆鮮腐竹、粟米、乾瑤柱,另外粥底可以選擇配排骨或者雞件*另加淮山加$50就可以食到啦。粥底有好幾款,最後選了南瓜排骨粥底。
湯底看似比較吸引就係海底椰椰子雞湯
首先在鍋底加入米和材料煮粥,然後在上面的有孔蒸架烹調海鮮。烹調海鮮時的水份會滴到鍋底裡,那麼粥底就是充滿著海鮮的精華。不用加任何調味料也能吃到原汁原味!

南瓜排骨粥底

蒸氣配料:海鮮類:黑松露蒸蛋、花甲、海中蝦、花蟹每位半隻、大連鮑魚,仲有其他配料,美國牛小排、手打丸、時菜...
餐廳提供的海鮮食材都是通過110℃的水蒸氣蒸熟,新鮮又快速
🔹黑松露蒸滑滑蛋
用蒸氣蒸出黎的蛋真係好滑好滑,有時侯很怕吃到太重黑松露味的東東,但這碗剛剛好,淡淡的唷!小小的滲出來,平凡嘅蒸水蛋用黑松露醬帶出點點嘅高貴喔!
黑松露蒸滑滑蛋

🔹大隻花甲及海中蝦
石鍋邊都做了防熱功能,掂到都唔怕既,等左陣啦...花甲好巨型~ 吃下去覺得鹹鹹的,那不是鹽呢!是海水的味道...當配其他調味料一併吃都吃到它本身的鮮味喔。
呢度既 海中蝦大大隻,蝦肉量多,口感彈牙又夠口感。都係不加調味反而食到獨有既一種海鹽味!

大隻花甲及海中蝦

🔹鮮甜清蒸花蟹🦀每位半隻
蒸鮮蟹十分穩陣,蟹夠新鮮,掌握蒸煮時間,幾乎可以保證美味。花蟹是海蟹,所以本身就有鹹味,它全年都有,肉質鮮甜,清蒸來料理是最適合不過了。

鮮甜清蒸花蟹🦀每位半隻

蟹既肉量比想像中多而膏就較少,名副其實嘅肉蟹。蟹膏呈橙黃色,混合蟹肉既蛋白質,味道變得清而甜。把蟹腳都拆開食了內禋少許的蟹肉。

🔹蟲草花蒸大連鮑魚
在海鮮酒樓里,我們看到的鮑魚的名稱都寫着大連鮑魚。似乎我們已經習以為常, 中國最常見的就是大連鮑魚了。大連鮑魚水準真係唔錯喔。

鮑魚鋪上蟲草花一齊去蒸,蟲草花增加口感之餘,又香噴噴,鮑魚大隻厚肉蒸出黎既鮑魚入口爽滑,蘸上餐廳自家配製的豉油,更見美味。
🔹金銀蒜粉絲蒸鑽石蜆
蒸鑽石蜆,第一次食呢款蜆,以為會韌,但食落去既質感又無想像中咁韌,可能受污染較少,入口肉質鮮甜, 口感彈牙, 唔需要點任何醬都係已經好鮮甜,好好味!蒸蜆一點都不複雜,只需簡單的新鮮材料就可以做出鮮味無窮的菜式。
金銀蒜粉絲蒸鑽石蜆

🔹美國牛小排
牛小排取自牛前胸肋骨部位肉,取自美國牛隻最精華的部位,肉質鮮美滑嫩、油花分布均勻,應該是最頂級的肉品,蒸起之後肉質鮮嫩多汁,香味四溢好滑喔。

美國牛小排

🔹手剁手打丸 - (墨魚丸、梅菜豬肉丸)
黑松露味道唔算太濃,墨魚丸好爽口,梅菜豬肉丸,梅菜味道唔算太濃,豬肉丸都是普普通通呢。

🔹甜梅菜蒸菜心苗
蒸菜,對很多人來說依然陌生,我個陣半信半疑都想說:「邊有人蒸菜㗎!」不過原來蒸菜,已非新鮮事,甜梅菜蒸菜心苗也不錯喔!
甜梅菜蒸菜心苗

🔹南瓜排骨粥底
留定肚,吃最後的這鍋粥,因為精華所在,食過蒸氣鍋都應該知道的吧!每啖粥真係好甜好甜,加埋南瓜食真係好好味!所有海鮮蒸出來的汁液都毫無保留滴在粥裡,是名正言順的海鮮粥。

南瓜排骨粥底

因為我們選了南瓜排骨粥底,吃到尾聲時,南瓜都煮得變蓉了,令粥底變得更綿。
南瓜排骨粥底

坊間其實都開了不少海鮮蒸氣石鍋店,但海鮮新鮮與否?真係一食就知道了,新鮮食材配以特色石鍋蒸氣料理,帶你品嚐海鮮最原始的滋味就係【有蒸氣 海鮮石鍋專門店】既概念啦。單純的海鮮烹調方法,什麼調味料都不加真係挺喜歡呢,吃得徹底一點嘛,海鮮的真味道有誰不愛?蒸氣石鍋可說是一個不錯的新選擇!
黑松露蒸滑滑蛋
大隻花甲及海中蝦