2018-05-19 591 瀏覽
店鋪係平民格局,冇特色裝潢。不過大部份係卡位,寬敞明亮,坐得舒適。我哋叫咗海龍皇鍋+順德粥底套餐,包括2款餐前小食、7款時令海鮮、5款自選火鍋配料、3款滋味蔬菜、1款精美甜品同粥底。咁多嘢只系$198咋,仲要免加一,真正明碼實價。先嚟餐前小食,有花生同菜。個花生好好食。7款時令海鮮包括花蟹、蜆、蚌、鮑魚、蝦、魚等等。粥底鍋一定系放海鮮先,令成個粥底充滿鮮味。花蟹肉夠甜、肉多膏多,不過肉質稍為唔夠爽。蚌同蜆都好鮮甜。鮑魚同蝦就大大只又夠爽彈。火鍋配料選擇唔算多,但基本嘅都有。我哋點咗美國肥牛、黑毛豬腩片、手打墨魚肉、美顏花膠片同響鈴。美國肥牛份量少咗啲,又瘦左啲,不過肉質紅潤。黑毛豬腩片肥羔夠多,食落嫩滑又邪惡。墨魚丸就唔算大粒,但都爽口。食完海鮮同配料,就加入芋頭粒、南瓜粒同粟米粒,然後再落飯。煲滾就食得啦。吸收曬海鮮嘅精華,味道係極鮮甜,口感軟綿。最後食到一滴不剩,大滿足。糖水係紅棗雪耳,滋潤吓喉嚨。呢個餐每人只係$198,已經食到咁正嘅海鮮+鮮味海鮮粥,唔怪得咁多食客幫襯。呢度系紅磡住宅區,對面仲有理大宿舍,客源充足,我哋食咗一陣出面已經開始有人等位,而且睇得出唔少系熟客/回頭客呢

先嚟餐前小食,有花生同菜。個花生好好食。

花蟹肉夠甜、肉多膏多,不過肉質稍為唔夠爽。

蚌同蜆都好鮮甜。鮑魚同蝦就大大只又夠爽彈。

墨魚丸就唔算大粒,但都爽口。

糖水係紅棗雪耳,滋潤吓喉嚨。

呢個餐每人只係$198,已經食到咁正嘅海鮮+鮮味海鮮粥,唔怪得咁多食客幫襯。呢度系紅磡住宅區,對面仲有理大宿舍,客源充足,我哋食咗一陣出面已經開始有人等位,而且睇得出唔少系熟客/回頭客呢。下次嚟真係要book定枱。