2018-04-25
我家姐係個勁鐘意食蟹既人,之前行街經過留意到哩間專門食蟹既餐廳,就即刻諗起佢,哩日就一於帶佢黎試試!打開menu,原來選擇都唔少喎!大路既海鮮都有,每一份海鮮都有set好既重量,仲可以揀tailor made 自由配搭自己想食既海鮮袋添!仲有圍裙、唔同既餐具方便我地拆肉。我同家姐就揀左三款海鮮,有珍寶蟹、波士頓龍蝦同店員推介既是日海鮮越南蜆,配上Mr.crab 新奧爾良卡彊醬汁,味道微辣,夠惹味之餘仲提升埋海鮮本身既味道!等左大概十五分鐘,海鮮袋終於到喇!店員俾我影完相之後就即刻熟手地搖勻個海鮮袋,等入面既汁可以更加均勻咁沾滿海鮮既內外!之後就翻好袋口方便我地食用。珍寶蟹... 同家姐都未食過完整一隻咁大既蟹!除左個蟹蓋夠份量,入面既蟹肉量都好多嫁,我諗哩隻蟹既蟹肉量相當於平時肉蟹既三倍咁多!名乎其實啖啖肉嫁!而且蟹味濃,蟹肉鮮甜結實微爽,我地連蟹腳都冇放過!波士頓龍蝦...睇下佢個龍蝦頭!!堅多膏啊~~識食一定食左先啦,唔洗講都知我想話佢係幾甜幾甘香啦,龍蝦肉都正,口感結實有彈性,但略嫌size 比較細,唔夠喉啊。越南蜆... 一份蜆大概有十隻,size係一啖一隻,混埋個汁一齊shu
仲有圍裙、唔同既餐具方便我地拆肉。
越南蜆... 一份蜆大概有十隻,size係一啖一隻,混埋個汁一齊shuuud入口都幾正嫁!不過就唔係有太大既驚喜,下次試番個普通蜆比較下先。
每個海鮮袋入面仲有配菜,當中最得我心既就一定係果三舊薯仔喇!原個連皮小薯仔煮得夠淋夠粉嫩,配埋個汁真係好正!如果嫌唔夠配料仲可以另外加錢要多份添!
Ice chocolate... 糖漿係另上既,我覺得唔落糖漿都夠甜嚕,頂頭仲有唧花cream呢!朱古力再濃d就正喇。