2017-09-30
約左男朋友同埋佢個同事一齊去佢就近公司食蒸氣火鍋,佢地話黎食過唔錯,$338加一,非常經濟實惠,決定黎一試!除蒸氣海鮮外,一開始仲會有雜錦刺身或招牌雞煲選擇,仲要每人送半隻龍蝦,飲品係任飲,真係就禁望餐牌都已經流哂口水。我地揀左雞煲(bb辣),等左一陣,熱辣辣雞鍋送上,味道吾會好咸,看似好辣,有紅椒,洋蔥等吊味 。雞肉肉質好滑彈牙,少辣少麻,令雞肉好野味 ,雞切得細細方便食又入味 而且份量不少食前放入油炸鬼脆卜卜,非常惹味。海鮮拼盤攞放精美好有心思,有蟹,鮑魚,魚,海蝦,聖子,龍蝦,全部都非常新鮮。龍蝦啖啖肉,蒸完龍蝦身仲有龍蝦腳食,足料!海蝦好鮮甜同彈牙,唔沾任何調味已經好好食鮑魚好爽甜彈牙 蟹蓋放入粥底吊味,蟹腳啖啖膏,蟹味濃郁,蟹肉鮮甜👍🏻聖子 好大隻,無沙,仲要勁彈牙爽甜生蠔大大隻,好新鮮,蒸完都唔縮水梅菜肉鬆蒸豆腐, 香滑又有d咸甜,不錯。牛當然唔小得,牛肉質嫩滑,牛味勁濃郁。最後粥吸收左之前的海鮮和肉既鮮味精華有南瓜,排骨同蟹蓋關係,粥慢慢變成金黃色,令整碗足好鮮甜滑綿。最後當然唔小得甜品啦😍😍
食前放入油炸鬼脆卜卜,非常惹味。
龍蝦啖啖肉,蒸完龍蝦身仲有龍蝦腳食,足料!
海蝦好鮮甜同彈牙,唔沾任何調味已經好好食
鮑魚好爽甜彈牙
蟹蓋放入粥底吊味,蟹腳啖啖膏,蟹味濃郁,蟹肉鮮甜👍🏻
聖子 好大隻,無沙,仲要勁彈牙爽甜
生蠔大大隻,好新鮮,蒸完都唔縮水
梅菜肉鬆蒸豆腐, 香滑又有d咸甜,不錯。
牛當然唔小得,牛肉質嫩滑,牛味勁濃郁。
最後粥吸收左之前的海鮮和肉既鮮味精華
最後當然唔小得甜品啦😍😍