2016-08-15
平時去開太子都會去基榮小學附近搭車,成日見到間「美x」快餐,但原來行前少少有間茶餐廳,最估唔到茶餐廳都有打邊爐,再估唔到有新鮮海鮮。餐廳入面好大,但係冷氣勁凍,入去食野真係要帶件外套。本身以為係一層層個隻海鮮鍋,點知原來係將食既新鮮海鮮,放入湯底煮熟來食,湯底係煲粥既粥水來,野食未來,就煲滾個湯底先,等左20分鐘,終於上菜!!一大盤海鮮非常壯觀,有蟹,蜆,聖子,蝦,魷魚,龍躉魚,鮑魚。 真係有成隻蟹比你,廚房幫你拆好晒,蟹肉部分唔多,但係蟹膏勁多,味道鮮甜。蜆好鬼鮮,每粒都好飽滿,如果比再大d size會更好,煮完縮到細細粒,但幫成個湯底加晒分,但朋友食到有少少沙。聖子勁大隻,size重長過我隻手,淥完重係好大條,彈牙爽口。職員推薦我地試下手打牛丸,開頭見個樣,以為都係普通野,點知質感好爽口,唔會似凍肉鋪個種,入面一pat 野,牛丸係慢慢出來。即刻諗起電影莫文蔚拎起木棍打肉丸個幕。鹿兒島黑豚肉見到係來自日本既豬仔,當然要試下,肉色鮮紅,脂肪分佈平均,每塊都有手心甘大,肉質唔係即化個種,但豬味夠濃。粥來啦!職員幫下加粥煮理個湯,但係加得太多水,粥係分量又唔係太多,所以質感似粥水,有少少可
餐廳入面好大,但係冷氣勁凍,入去食野真係要帶件外套。
鹿兒島黑豚肉
粥來啦!職員幫下加粥煮理個湯,但係加得太多水,粥係分量又唔係太多,所以質感似粥水,有少少可惜。