餐廳: 南記海鮮飯店
資訊:

2014-11-23 3059 瀏覽
平時主要去流浮山食海鮮,勝在唔使諗,話俾老細聽你預既budget就可以幫你發板,啱晒我呢類懶人。 作為海鮮控,是日海鮮癮起,慫恿左友人揸車拉大隊去三聖食餐勁 一到埗,我地先去關財記買海鮮。5個人,買左3隻瀨尿蝦,3隻龍蝦,一隻花蟹,5隻扇貝同蝴蝶蚌。再拎左啲料整海鮮湯。埋單1270去到南記即刻落單,可能是日人太多,我地等左大半個鐘先有野食。先黎既係蛋白蒸花蟹,蛋白有陣花雕味加陣陣蟹膏味,不過可能蒸過左時間,唔夠滑,但慶幸蟹夠新鮮,還不俗。跟住係椒鹽瀨尿蝦,一貫椒鹽味,好香,瀨尿蝦好大隻,每人半隻已經好夠。等左陣送黎金銀蛋菠菜,正好清一清油膩。抖一陣,再黎-蒜蓉蒸扇貝。扇貝好大隻,淨係個殼都成隻碟咁大。帶子位已起,蒸得剛剛好,既鮮甜又嫩滑,好吃。重頭戲-芝士脆皮龍蝦出場。龍蝦開邊加芝士去焗,上枱時已經聞到好香芝士味。全隻鋪著一層厚厚芝士,面好脆,連埋龍蝦肉放入口,出奇地搭,先來芝士既香,再來龍蝦既

作為海鮮控,是日海鮮癮起,慫恿左友人揸車拉大隊去三聖食餐勁

蛋白蒸花蟹

椒鹽瀨尿蝦

等左陣送黎金銀蛋菠菜,正好清一清油膩。

金銀蛋菠菜

蒜蓉蒸扇貝

重頭戲-芝士脆皮龍蝦出場。龍蝦開邊加芝士去焗,上枱時已經聞到好香芝士味。全隻鋪著一層厚厚芝士,面好脆,連埋龍蝦肉放入口,出奇地搭,先來芝士既香,再來龍蝦既鮮,無懈可擊。

芝士脆龍蝦

芝士脆龍蝦

跟住黎既油鹽水蝴蝶蚌,蝴蝶蚌係第一次食,海鮮舖話要年頭年尾先有架喎。佢既質感比較爽,而味就同花甲差不多,可惜將佢放喺龍蝦之後真係被比下去。

油鹽水蝴蝶蚌

最後先到既海鮮湯,料同湯分上,可惜咸左少少

海鮮湯

連埋酒水,白飯,加工費,800蚊埋單。今餐總共2070,唔算好平,但質量絕對取勝。