2018-12-25
平安夜收早☃️黎到排隊名店爽爽吔個tea🥢 自從佢搬入咗一格後,都係要扮外賣型式係舖頭隔離既室內位堂食,個感覺係真隱世舖頭😛😛 室內放咗兩三張大枱,係小小既6,700呎空間內夾埋20幾個位(有啲似細個租機打個啲場😏),老實講係窄同坐得一般架喇,不過咁多年大家都乖乖排隊靜靜進食,已經講明咗有幾咁吸引💖💖係外頭領完手寫既紙仔號碼,等咗一輪進入呢個消失的密室,係呢份好似打機攻流程表既menu度揀咗豬扒醉雞麵🍜平時有得揀新鮮雞定冰鮮,不過晏咗就得番冰鮮,以前試過覺得兩者分別不大🤔另外加埋菊花茶轉頭阿姐將兩個外賣兜放係枱,估計係飲食牌照令到佢地有外賣兜在消失的密室既安排😏 盪手既湯麵🍜同冰涼既醉雞🐔 清湯湯底少油清純,幼麵爽身彈牙,今日豬扒🐷小小韌,但肉香依然,無話因為浸住而變梅👏👏 醉雞一樣出色,係酒糟汁浸泡下,雞肉🐣仍呈現透透膚色,每一啖雞肉都包含酒糟香氣,但就無酒既苦澀💖 最正係你摷開兜雞個底有兩三舊雞腎🐔🐔係酒糟浸泡下爽脆可口,中國菜真係可以將內臟發揮到淋漓盡致👏👏最後杯菊花茶都係自家製,糖份唔高菊花清香,同爽爽本身既平淡雅緻相承一脈👏👏爽快吔完後,埋單40幾,價錢合理👌